Новини от Пловдив » България » От НИМХ спряха прогнозата за времето
България Важно

От НИМХ спряха прогнозата за времето

Метеоролозите от Националният институт по метеорология и хидрология прекратиха подаването на прогнозата за времето на сайта си. На страницата излиза съобщение с големи букви, че НИМХ е в протестна готовност. Причината е решение на Министерския съвет, с което институтът се прехвърля от МОН към МОСВ. Метеоролозите са притеснени, че няма да получават финансиране за научна дейност.

По-рано недоволството на метеоролозите от НИМХ коментира и началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова. По думите й няма проблем със средствата за Националния институт, а става дума само за структурни промени.


„Този институт е описан в закона за водите, като една от неговите основни дейности е да осигурява информация, която се използва за общия преглед на кръговрата на водите, които са свързани с управлението на водите, които са свързани с Министерството на околната среда и водите. Именно това показва, че тяхното място е там“, коментира и министърът на образованието Николай Денков.

„Мястото на института трябва да е там, където се използва неговата експертиза. Институтът не е към БАН. Те излязоха преди три години с аргумента, че не са точно научна организация, а имат основно ведомствени функции. Сега казват, че не трябва да ги преместим като ведомствена функция. Те съчетават и двете функции, но като ведомство тяхното място е в Министерството на околната среда и водите“, допълни Денков.

Синоптиците обаче обвиниха министъра в лъжа. И публикуваха стари негови изявления пред медиите, от които става ясно, че не Институтът е поискал преместването.

Заедно с това от НИМХ публикуваха и отворено писмо до Кирил Петков, в което настояват премиерът да им отговори на редица въпроси около взетото решение за преместване на института.

Ето и писмото:

Отворено писмо до Министър-председателя на Р България г-н Кирил Петков във връзка с намерението на правителството Националният институт по метеорология и хидрология да бъде прехвърлен от МОН към МОСВ
ЧРЕЗ БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА Р БЪЛГАРИЯ
Г-Н КИРИЛ ПЕТКОВ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПЕТКОВ,

Ние, работещите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), имаме следните въпроси към Вас:

Защо Правителството прехвърля НИМХ от МОН към МОСВ с проекта за закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г, въпреки трите изключително успешни за Института години след излизането му от състава на БАН и преминаването му към МОН?
Прозрачно ли е взето решението за преминаване на НИМХ от МОН към МОСВ?
Смятате ли, че може да направите декларираната от Правителството промяна, без участието на водещите експерти в съответната област?
Знаете ли, че на 06.01.2022 г. сме депозирали писмо до Вас, и министрите Василев, Сандов и Денков, подписано от всички ръководни органи в НИМХ и подкрепено (с подписи) от 97% от работещите във всички структури на НИМХ в страната? Запознахте ли се с аргументите ни против това преместване? (Откъс от Стенограма от заседание на МС от 30.12.2021 г. и Писмо от НИМХ от 06.01.2022 г. относно предложение на министър Денков за прехвърляне на Института от МОН към МОСВ)
Ясни ли са Ви действителните мотиви на министър, академик от БАН, Н. Денков за това желание да „извади“ една национална научна организация с 132-годишна история от министерство на науката и да я прехвърли към едно от осемте министерства, които обслужва с научни продукти? Знаете ли, че той никога не е стъпвал в НИМХ и нито веднъж не се е срещал с ръководството на НИМХ от назначаването му за служебен министър досега?
Знаете ли, че с отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. в действителност ни се отнема възможността за участие в международни и национални научни проекти и програми и да получаваме средства по тях? Чий е този „пропуск“?
За НИМХ:
ас. Кръстина Малчева, пълномощник на Общото събрание на НИМХ по чл. 6 от КТ
гл. ас. д-р Анастасия Стойчева, председател на Общото събрание на учените в НИМХ
проф. дн Димитър Сираков, председател на Научния съвет на НИМХ
ас. Евгения Егова, председател на АСО към НБС “ВОН”- КНСБ в НИМХ
проф. д-р Христомир Брънзов, генерален директор на НИМХ

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...