майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Проф. Илко Гетов: Вече ще говорим за годишна ваксинация срещу COVID-19
COVID-19 България Важно Здраве

Проф. Илко Гетов: Вече ще говорим за годишна ваксинация срещу COVID-19

Проф. Илко Гетов, Снимка: бТВ

„Оттук нататък се говори еднократно, годишно поставяне на ваксина срещу COVID-19, по подобие на сезонната грипна ваксина“, каза за бТВ проф. Илко Гетов. Той допълни, че в Съединените щати вече се работи по комбинирана ваксина срещу грип и COVID-19. На въпрос кога ще се появят вариантни ваксини, Гетов каза, че вече са работи по тях, като се очаква да бъдат двувалентни и тривалентни. „Смъртността е у нас е много висока и това се дължи на множество фактори – външни, вътрешни, на системата, на начина на живот, на нивото на индивидуалното ни здраве, на обществото. Нещата при нас са трагични“, каза Гетов по повод данните за починалите в страната от COVID-19.

Той даде сравнение – за 28 дни в Австрия са регистрирани 840 хиляди нови случая на коронавирус и 470 починали. У нас за същия период новите случаи са 212 хиляди, но починалите са 2344. Той посочи и разликите във ваксинацията – в Австрия за 28 дни са поставени 772 хил. дози ваксини, а у нас – 229 хиляди.

„ЕМА разглежда и първото лекарство за COVID-19 – хапчето „Паксловит“ на „Пфайзер“. То трябва да се приема от пациенти, които нямат нарушение на бъбречната и чернодробната функция. Те трябва да се следят по време и след терапията“, каза Гетов. Хапчето за COVID-19 вероятно ще бъде използвано в амбулаторни условия и няма да се предлага в аптечната мрежа. „Терапията трябва да се започне още при първите симптоми. За 3 дни клиничните проучвания показват, че то намалява смъртността 10 пъти“, допълни Гетов.

Хапчето действа на принципа на терапията за СПИН – антиретровирусно лечение, което на практика спира репликацията на вируса и се очаква да действа за всички варианти на болестта. Според Гетов е възможно да видим хапчето на „Пфайзер“ у нас още след март месец.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...