Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Градът » Спортното училище в Пловдив почете паметта на своя патрон Васил Левски СНИМКИ
Градът Образование Пловдив

Спортното училище в Пловдив почете паметта на своя патрон Васил Левски СНИМКИ

Директорът на Спортното училище Ружка Генова и официалните лица, снимка: ПловдивПрес

Галина ГЕОРГИЕВА

Спортното училище в Пловдив почете паметта на своя патрон Васил Левски с едноминутно мълчание, поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола и кратка програма в двора на школото.

149 години България се прекланя с признателност към делото и живота на Апостола на свободата. Неговото величие и безсмъртните му идеи са мост от миналото през настоящето към бъдещето. Всички ние – учители, треньори и ученици сме призвани да сме съвременните  апостоли днес. Това заяви в словото си директорът на Спортно училище „Васил Левски“ – Пловдив Ружка Генова.

Тържеството послучай патронния празник на школото започна с рецитация на част от одата на Иван Вазов „Левски“. Областният управител Йордан Иванов, зам.-кметът Георги Титюков, кметът на „Западен“ Димитър Колев, началникът на РУО -Пловдив Антоанета Пакова, Данаил Танев –  директор дирекция „Спорт за всички и спорт за учащи“, Министерство на младежта и спорта, Петър Зехтински – началник на отдел „Спорт и младежки дейности“, Любен Жилков – експерт и дългогодишен директор на училището бяха сред официалните гости на тържесвото.

„Историята почита великите, помни техните дела, разказва ги, обезсмъртява ги и прощава за допуснатите грешки. Левски е човекът, който променя хода на историята, който загърбва личното, за да се отдаде на общото. Човекът, който казва: „Ако спечеля, печели цял народ – ако загубя, губи само себе си!“ „Дела трябват, а не думи!“ Поклон“, каза още Ружка Генова.

Областният управител Йордан Иванов призна, че вчера дълго мислил какво да каже в днешния паметен ден. „Вчера писах, късах, писах, къса, но в крайна сметка реших, че в един по-широк смисъл политиците успяха да девалвират словата в този тъжен ден. Дори и политиците трябва да стоят мирно пред даскалите“, каза в началото Йордан Иванов. „Васил Левски е не просто колос на освободителните движения в България, а е рожба на българското Възраждане и Възраждането е рожба на Левски. Той поставя на пиедестал свободата, себеотрицанието и българското образование. Няма по-добър ден да преклоним глава пред делото на българските учители, защото учителската работа е апостолска работа“, обърна се той към преподавателите и учениците на Спортно училище „Васил Левски“.

Зам.-кметът Георги Титюков поздрави младите спортисти с патронния им празник и им пожела да са здрави, да влагат много усилия в тренировъчния процес и учението, както и гордо да развяват знамето на Спортното училище, Пловдив и България по всички национални, европейски и световни първенства.

„Васил Левски – това е България. Сигурна съм, че всеки от вас го носи в сърцето си, защото е символ на свобода – лична, национална общочовешка“, заяви началникът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова, която е възпитаник на училището. Тя пожела на учениците да постигат още много спортни резултати, а на учителите – професионални и житейски успехи.

С  едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на Апостола, а след това бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Васил Левски в двора на училището.

Тържеството продължи с официално награждаване на 10-те най-добри спортисти в „Залата на славата“.

Кои са наградените – четете след малко. 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...