майонеза Kраси
Новини от Пловдив » България » Проф. Георги Попов: Недостатъчният болничен ресурс също води до висока ковид смъртност
COVID-19 България Здраве

Проф. Георги Попов: Недостатъчният болничен ресурс също води до висока ковид смъртност

Проф. Георги Попов, кадър: бТВ

„Една от причините за високата COVID смъртност у нас е недостатъчният ресурс в болниците“, каза проф. Георги Попов, експерт по инфекциозни болести в УМБАЛ „Софиямед“ и ръководител на коронавирусното звено. Той допълва, че причините са комплексни. „Тривиално е да се отговори, че в България населението е застаряващо. Отговорът се състои в това, че и за момента не си е съвсем заминал „Делта“ вариантът, както и кадровият дефицит в болниците“, смята Попов. „В COVID отделенията работят предимно млади хора, специализанти. Възрастните се отдръпнаха от работата в тези звена, поне в началото на пандемията. Те ръководят на заден план лечението, но нуждата от специалист на място е много важна, особено ако пациент се влоши“, каза Попов.

На въпрос дали има единен протокол за лечение на болни от коронавирус у нас, Попов коментира, че има, но той е препоръчителен, а не задължителен, тъй като „няма смелост да се наложи единен начин за лечение за всички болници в страната“.

От опита на проф. Попов най-успешно е лечението с моноклонални антитела, като по думите му пациентите си отиват на практика здрави след 1 час лечение. „Вирусът се неутрализира. От опита ми с такива 50 лекувани болни, никой от тях не постъпи в болницата, няма нито един смъртен случай“, каза още Попов. На въпрос дали си отива пандемията, проф. Попов коментира, че има данни за оптимизъм.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...