Левицата 14
Новини от Пловдив » Важно » И ООН осъди признаването на републиките, Москва готова на диалог
Важно Свят

И ООН осъди признаването на републиките, Москва готова на диалог

Мнозинството от страните в Съвета за сигурност на ООН осъдиха решението на Русия да признае отцепническите републики в Източна Украйна и заповедта на руския президент Владимир Путин да се пратят руски военнослужещи там, обобщават световните агенции.

По време на същото заседание руският представител в Съвета за сигурност пък увери, че Москва е отворена за дипломация.

„Международно признатите граници на Украйна ще останат непроменени, независимо от изявленията и действията на Русия“, заяви постоянният представител на Украйна в ООН Сергий Кислиця по време на заседанието.

„Украйна призовава Русия да анулира решението си за признаване на независимост на отцепнически украински територии и да се върне на масата на преговорите, както и да пристъпи към незабавно и проверяемо изтегляне на окупационните сили“, допълни украинският представител, цитиран от Франс прес.

Още в началото на заседанието, САЩ, чрез гласа на постоянната си представителка в ООН Линда Томас-Грийнфийлд определи като абсурд заповедта на Русия да разположи в Източна Украйна руски сили, които Москва нарича „миротворчески сили“, предаде Ройтерс. Представителката на САЩ допълни, че признаването от Москва на двата отцепнически района в Източна Украйна за независими е част от опита на Москва да създаде претекст за по-нататъшна инвазия на Украйна. Томас-Грийнфийлд допълни, че последиците от руските действия ще бъдат ужасни в Украйна, Европа и по целия свят и че ако Русия нахлуе в Украйна хуманитарните последици ще бъдат значителни.

От своя страна постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че Русия остава отворена за дипломацията, за намиране на дипломатическо решение. „При все това ние нямаме намерение да позволим кървава баня в Донбас“, допълни той.

По време на извънредното заседание редица постоянни представители, като тези на Франция, Норвегия, Ирландия, осъдиха действията на Русия относно Украйна. Постоянният представител на Албания Ферит Ходжа пък запита: „Кой ще е следващия, в който ще бъде извършено нахлуване?“

Британската постоянна представителка Барбара Уудуърд изиска от Русия да направи крачка назад, докато Бразилия призова за незабавно прекратяване на огъня в Източна Украйна. Постоянният представител на Кения Мартин Кимани пък изрази силно безпокойство от новината от Русия, че признава независимостта на две територии в Украйна и че ще изпрати военни в източната част на тази страна. Критични към Русия на заседанието бяха и Гана, и Обединените арабски емирства.

Китай се разграничи от партньорите си и не осъди експлицитно Русия. „Всички страни трябва да разрешават международните си разногласия чрез мирни средства в съответствие с целите и принципите на Хартата на ООН“, заяви постоянният представител на Пекин в Съвета за сигурност Чжан Цзюн. Той призова всички страни към сдържаност

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...