Новини от Пловдив » Градът » Лозари блокират с трактори кръговото на пътя Пловдив – Пазарджик
Градът Пловдив

Лозари блокират с трактори кръговото на пътя Пловдив – Пазарджик

Снимката е илюстративна

Лозари излизат на протест в Пловдив. Те ще блокират с трактори и коли кръговото кръстовище на Шести километър на Пазарджишко шосе.

Протестът ще започне в 8,30 часа и ще продължи до 10,30 часа. Очаква се да се съберат над 200 души с 20 трактора и 20 автомобила.

Освен край Пловдив ще бъде спряно движението по важни пътни артерии около Монтана, Плевен, Поморие и Харманли. В тези райони също ще очаква да се съберат по толкова протестиращи с техника.

Организатор е „Национално сдружение на българските лозари“.

Целта на мероприятието е настояване към управляващите в лицето на МЗм и НС да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди.

„За разлика от други сектори ние не получаваме подпомагане нито за торове, нито за препарати за растителна защита. След редица срещи между представители на нашето сдружение и лица от МЗм ни бе обещано финансова помощ през 2022 г. в размер на 30 млн. лв. за винени лозя и 2.5 млн. лв. за десертни лозя, което обещание не бе спазено. Гръмките изявления по време на коалиционните преговори между четирите управляващи в момента партии, в които наши представители също взеха участие, че ще има промяна и всички ръководители на агенции ще бъдат избирани публично, прозрачно и с конкурс, отново потънаха в нищото“, категорични са лозарите.

Те настояват за субсидиране на българските лозари с 300лв./дка за реално отгледано лозе. Искат да бъде сменен изпълнителният директор на Изпълнителна агенция на лозата и виното Красимир Коев и да бъде проведен прозрачен конкурс при избора на нов изпълнителен директор.

От бранша припомнят, че България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с 13.50 евро/декар годишно, като в останалите страни в ЕС субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно. „Това поставя българските лозари в крайно неконкурентно положение, имайки предвид един от основните принципи на ЕС за свободно движение на стоки и услуги. Бидейки най-голямата браншова организация в лозарския сектор у нас, имаме отговорността и задължението да защитаваме интересите на нашите членове и всеки лозар в страната“, категорични са от бранша./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...