Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Регион » Кукерски карнавали в Бойково, Ситово, Дедево и Лилково днес и утре
Важно Регион Родопи

Кукерски карнавали в Бойково, Ситово, Дедево и Лилково днес и утре

Тежки медни и тучени чанове ще възвестят в 11 часа началото на традиционния месопустен карнавал в Дедево. Местните кукери със страшни маски и пъстри и рошави костюми ще поведе 90-годишният Радко Георгиев.

Негов подгласник ще е племенникът му Ангел Георгиев, и двамата от стария дедевски род Мишайкови. Дружината от дядовци, следвана от деца и внуци, ще обходи къщите в Дедево, за да пропъди злите сили и студа и да примами здравето, доброто, добруването и берекета.

В 14.30 часа на площада в селото карнавалните чанове на местните кукери ще зазвънят в ритъма на „Чановете“ – асеновградски оркестър с ръководител Недялко Димитров.

Кметският наместник Иван Арамазов ще поздрави жителите и гостите на малкото родопско село с празника, първи предвестник на пролетта.

В 18.30 часа ще лумне и обичайната за месни заговезни 3-метрова купа̀ хвойна. Около огъня, символизиращ светлина, сила и здраве, кръгът на празника ще затвори общоселското хоро.

Спонсори ще се погрижат карнавалците – дедевци и гости, да заговеят с богата скара, мезета и питиета. Музикантите ще подгряват всеобщата веселба до 20.30 часа.

Песните на медни звънци и гайда ще огласят и съседното село Бойково. Кукерското шествие ще започне от 9 часа пред читалището.Кулминация на празника е церемонията „Сватба“, която започва в 12,30 часа. Празникът ще продължи с всенародно веселие.

И тази година кукерската дружина ще прогони злото в село Ситово, а Старецът ще донесе здраве и берекет. Празникът ще започне с изкачване до „Юртен“, където пред читалището ще е разположена маса с дарове за старците, които образно ще „обиколят селото“ и ще нарекат за здраве и плодородие. Там ще получат и “ разрешението“ с печат от кмета, че могат да извършат съд. След това ситовската дружина ще се отправи към “ Ливади“, а гостите ще наблюдават на площада целия ритуал. Накрая кръгът на хорото, под звъна на чановете ще затвори за още една година човешкото пространство за добруване, изобилие и небесна закрила.

С помощта на НЧ „Родопска искра 2020“ бе възродена една от лилковските традиции – кукерското шествие -„Старци“. То ще се проведе на 27 февруари от 11:30ч. на центъра на с.Лилково.

Цветното шествието от кукери и комедийни герои ще събере много жители и гости на високите села от община „Родопи“ този уикенд.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...