Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Градът » Високите цени блокират строителството на детски градини в Пловдив
Градът Образование Община Пловдив

Високите цени блокират строителството на детски градини в Пловдив

  • Кметът откри новите спортна зала и плувен басейн в СУ „Любен Каравелов“

Мария МОРУНОВА

Драстичното повишение на цените на строителните материали стопират изграждането на детски градини в Пловдив. Това заяви зам.-кметът по строителство Пламен Райчев и допълни: Не е много розово положението.

Около 20-30% над офертите на фирмите, спечелили конкурсите за изпълнение на детските градини, трябва да се дофинансират. Община Пловдив може да си позволи с нейни средства, но за целта трябва промяна в Закона за обшествените поръчки. „Имаме на инженеринг 7 обекта – 5 детски градини и 2 училища, все още част от тях се проектират, но нямаме започнат обект. В преговори сме с изпълнителя на детската градина в „Тракия“ да започне около 9 март, ще видим. Но категорично трябва промяна в закона, за да дофинансираме ние“, коментира още Райчев.

По думите му тези 20-30% са около 6млн. лв., с които да се допълнят поръчките за всички 7 обекта. Кметът Здравко Димитров даде пример как в Румъния това вече е променено. „Тям реагираха бързо, вече могат да дофинансират с от 20 до 35% законно“, каза Димитров.

Той, Пламен Райчев и зам.-кметът по образование Стефан Стоянов откриха днес новите многофункционална спортна зала и плувен басейн в СУ „Любен Каравелов“. Училището беше напълно обновено с европейски пари.

„Това вече е най-модерното училище в България“, заяви Димитров. Той обеща финансова помощ на учебното заведение в издръжката на басейна, който е 25-метров.

Учебният комплекс в сграда 1 на СУ „Любен Каравелов“ включва освен басейн с 4 коридора, многофункционална спортна зала за волейбол, баскетбол, футзал и хандбал, която е снабдена с електронно табло, както и топла връзка към основната сграда. Стойността на строителните дейности е общо 2 885 415 лева с ДДС.

Кметът откри и обновената сграда 2 на училището на улица „Марагидик“ №37. Той и останалите официални лица бяха впечатлени от кабинетите за индивидуално обучение на младите музиканти, във всеки от които има пиано. В сградата са изградени и две зали за танцовите ансамбли, както и голяма зала за представления, оборудвана с художествено осветление. На първия етаж е разположено и собствено професионално звукозаписно студио, с няколко тонкабини. Дворът е облагороден, изградена е открита спортна площадка, а около нея са разположени места за близо 100 зрители. Стойността на ремонта на сградата е 2 423 814 лева с ДДС.

Още

Откриват новопостроените спортна зала и плувен басейн в СУ „Любен Каравелов“
Пловдивското СУ „Любен Каравелов“ ще има уникална спортна зала, басейн и нова сграда
СУ „Любен Каравелов“ става едно от най-модерните училища в страната

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...