майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Градът » Пловдивските социалисти отбелязват 3 март с тържествен пленум пред паметника на Олга Скобелева
Градът Пловдив Политика

Пловдивските социалисти отбелязват 3 март с тържествен пленум пред паметника на Олга Скобелева

144 години от освобождението на България от турско робство ще отбележат пред паметника на Олга Скобелева пловдивските социалисти. По традиция честването се организира от Районния съвет на БСП – Тракия, а слово ще произнесе председателят на структурата Добромира Тошева.

Тази година събитието включва и тържествено заседание на Градския съвет на БСП – Пловдив. Дневният ред на пленума предвижда приемане на позиция във връзка с последните политически събития у нас и военните действия в Украйна. Началото е 10:00 часа пред паметника на Скобелева майка в „Тракия“.

След заседанието членовете на БСП – Пловдив ще се включат в общоградското честване на националния празник 3 март.

Паметникът, известен на пловдивчани като Скобелева майка, е издигнат от признателни граждани близо до мястото, където графиня Олга Скобелева, майка на ген. Скобелев, е била убита.

По време на Руско-турската освободителна война графиня Скобелева оглавява Балканския отдел на Руския червен кръст. Събира помощи за останалите без покрив и храна българи. Пристига в Пловдив, където развива благотворителна дейност и открива сиропиталища.

През 1880 година е убита в близост до Пловдив. До лобното ѝ място през 1882 г. се издига първият паметник с епитаф от патриарха на българската литература Иван Вазов, който я нарича „Светица“. По-късно, през 1964 година е издигнат паметникът Скобелева майка като израз на почит и преклонение пред делото ѝ.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...