Новини от Пловдив » Спорт » Спортистите от Русия и Беларус няма да бъдат допуснати на Параолимпийските игри
Спорт Спорт Важно

Спортистите от Русия и Беларус няма да бъдат допуснати на Параолимпийските игри

Спортистите от Русия и Беларус получиха забрана да се състезават на предстоящите Параолимпийски игри в Пекин ден след като първоначално бе обявено, че ще могат да участват, но под неутрален флаг, съобщи агенция АП.

Заради ролята на двете държави във военния конфликт в Украйна, състезателите от Русия и Беларус бяха отстранени от спортния форум в китайската столица, обяви Международния параолимпийски комитет (МПК).

Обратът в решението идва по-малко от 24 часа след съобщението в сряда. То бе посрещнато със сериозна критика и определено като предателство, което изпраща негативно послание към властите в Русия.

МПК днес обяснява, че много спортисти вероятно ще откажат да се състезават срещу спортисти от Русия и Беларус, което би предизвикало хаос на Параолимпийските игри и накърнявайки репутацията на състезанието.

Президентът на МПК Андрю Парсънс преди ден заяви, че съчувства на украинския народ, но действията му са продиктувани от правилата на организацията и страха от съдебни действия, пише БТА.

Той каза почти обратното, обявявайки отмяната. „В последните 12 часа, огромен брой членове се свързаха с нас. Заявиха ни, че ако не преосмислим решението, е вероятно да има тежки последици“, коментира Парсънс.

„Ясно е, че бързо ескалиращата ситуация ни поставя в уникална и невъзможна позиция толкова близо до старта на Игрите“, добави Парсънс.

По този начин Международния параолимпийски комитет се присъедини към спортове като футбола, леката атлетика, баскетбола, хокея и доста други, които наложиха пълна забрана на спортистите от Русия и Беларус.

Зимните параолимпийските игри започват в петък и ще продължат до 13 март.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...