майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Доц. Джунова: У нас няма радиация, не пийте калиев йодит
България Важно Здраве

Доц. Джунова: У нас няма радиация, не пийте калиев йодит

В момента в България няма основание за притеснение от радиация и няма никаква причина да се пие калиев йодит. Това каза в интервю за БТА доц. Жана Джунова, директор на Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ). За да е ефективен, калиевият йодит, който е на таблетки, се пие 24 часа преди появата на радиация и до два часа след появата й, обясни тя. Доц. Джунова подчерта, че само една таблетка калиев йодит е достатъчна.

През 2017 г. Световната здравна организация (СЗО) публикува много подробно ръководство, в което за пореден път е отбелязано кога и как се пие калиев йодит, посочи тя. Той има някаква, макар и доста по-ниска ефективност, до 8 часа след появата на радиоактивен облак. Всеки ден в страната ни се извършват замервания, увери доц. Джунова. Министерството на здравеопазването е разпоредило ежедневните замервания – вземане на проби от въздуха и атмосферни отлагания. По принцип нормалният контрол, извършван чрез замервания, се прави веднъж на три месеца. В държавата ни има достатъчно добра организация и населението ще бъде предупредено навреме кога и дали трябва да пие таблетки йод. Таблетката, изпита преди появата на радиоактивен облак, не само че не помага, а вреди, предупреди доц. Джунова.

Йодна тинктура не трябва да се пие. Хората изобщо не трябва да пият йодна тинктура, която се продава в аптеките, предупреди доц. Джунова. По думите й този йод, освен че няма с нищо да помогне, ще нанесе вреди, особено на хора, живеещи в йоддефицитни райони. Йодната тинктура не се пие, а се използва само при дезинфекция в хирургията и за дезинфекция на рани. Радиоактивен йод се използва и за лечение на рак на щитовидната жлеза. За деца, за бременни и за кърмачки пиенето на калиев йодит без нужда е абсолютно забранено и е вредно, допълни доц. Джунова. Таблетките калиев йодит, които са в подходяща дозировка, не се продават в аптеките, припомни тя. Тези таблетки се купуват от държавата, съхраняват се в складове и има планове за разпределянето им. Точната дозировка, която имат таблетките калиев йодит, не може да се постигне с накапване на йод върху бучка захар, така, както се опитват да правят хората от страх след аварията в Чернобил. Доц. Джунова припомни фразата „дозата прави отровата“ и посочи, че с йод върху захар или ще се предозира количеството му, или дозата ще е недостатъчна и няма да се постигне търсеният ефект.

В момента в страната ни няма дори следа от радиация, каза доц. Джунова. По думите й в България не се открива наличие на техногенни радионуклиди. Резултатите за цезий – 137 и йод – 131 са под минимално измеряемата активност. Всеки ден НЦРРЗ публикува на интернет страницата си данни от собствените си измервания. Там има и линк към данните на Европейски портал за обмяна на радиологични данни, както и линк към страницата на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), където всеки ден има информация. Изпълнителната агенция по околна среда също имат достъпна онлайн система за измерване на естествения радиационен фон. В България са необходими комуникационни кампании, хората трябва да са информирани, каза тя.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...