Новини от Пловдив » Градът » Общината: Настанили сме 57 украинци, бежанският натиск се засилва
Важно Градът Община Пловдив

Общината: Настанили сме 57 украинци, бежанският натиск се засилва

Стефан Стоянов, Георги Титюков, д-р Калин Калинов
  • Бежанският натиск се засилва, в петък, събота и неделя сме настанявали
  • Над 50 бежанци са настанени вече в Пловдив
  • Приемат над капацитета деца бежанци в детски градини и училища
  • В ДКЦ I, II и V има организация за осигуряване на медицински грижи на бежанци

Мария МОРУНОВА

Около 57 души украински бежанци са настанени в Пловдив от началото на войната в Украйна. Към момента има свободни стаи в общежитията на Университета по хранителни технологии и Техническия университет. Предстои да се проверят два общински апартамента, в които е имало подблокови градински групи, за да се пригодят за настаняване. Пловдивски предприемач е настанил в дома си бежанци, заявил е готовност да настани още украинци в хотел в Равногор – около 70 души. Назначен е психолог с руски език, който да консултира желаещите бежанци. Осигурена е и адвокатска помощ за тях. Ще бъдат организирани и курсове по български език в Младежкия център. Това отчете зам.-кметът Георги Титюков е председател на координационното звено за помощ на бежанци в Пловдив.

„Настикът се засилва. В петък, събота и неделя настанявахме. Очакваме Министерският съвет да утвърди мярката за помощ на хотелиери, които предоставят убежища за бежанците. Ако това не се случи, много трудно ще се справим с бежанската вълна“, коментира Титюков.

Той подчерта, че общинската администрация е разработила файсбук страница „Пловдив помага на Украйна“, на която публикува информация за места за настаняване, каква помощ въобще могат да получат в Пловдив избягалите от войната в Украйна. Разкрит е и телефон за помощ – 0800 112 32.

„Надяваме се тази помощ от 40 лв. за хотелиерите, приели бежанци, да бъде и за местата за краткосрочно настаняване, тип airbnb. Така ще имаме повече места за настаняване. По-лошото е, че на практика ние не можем да направим нищо за бежанците, освен да им осигурим убежище, преди да получат статут на бежанци илои хуманитарен такъв. Очакваме тази седмица Министерският съвет да утвърди приетата от Европа директива за ускорена процедура. Така, имащи вече статут на бежанци, хората могат да кандидатсват д настанят децата си в детски градини и училища“, коментира зам.-кметът Стефан Стоянов.

Процедурата за получаване на статут е между 3 и 6 месеца. Едва след това се кандидатства в РУО за място в училище. При ускоряване на процедурата, съответно и по-бързо ще става влизането в клас в пловдивско училище или в деткса градина. Стоянов увери, че към момента има капацитет деца бежанци да бъдат приети в градини или в училища. „Има и разпореждане от миналата седмица на Министерството на образованието за прием на деца бежанци над капацитета на групите или класовете“, допълни той.

В ДКЦ I, II и V има организация за осигуряване на медицински грижи на бежанци. „Такава грижа ще бъде предоставяна и в общинските болници в Пловдив. Има обаче друг проблем, ако има бежанци, които се нуждаят от скъпо лечение, кой ще го поеме. Т.е. трябва държавата да утвърди регламент за лечение на тези хора. И още нещо, необходим е такъв за адаптацията на децата в детските градини. Защото според нашето законодателство има изискване преди да бъде записанов  ясла или градина едно детет, то да има попълнен имунизационен календар. Не  етакъв календарът на укранците. Експерти трябва да решат този проблем“, коментира д-р Калин Калинов, директор на дирекция „Здравеопазване“.

От координационното звено апелираха всеки, който има възможност, да осигури място за настаняване. Апелираха и работодателите при възможност да осигурят заетост на бежанци. Всяка заявка за помощ да се прави на тел. 0800 112 32.

Още

Община Пловдив създава Координационно звено за нуждаещите се от Украйна
Областният създава координационен център Пловдив-Украйна
Общината с информация за оказаната помощ на украински бежанци в Пловдив
Йордан Иванов свиква Съвет по сигурност

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...