Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Наградиха компании и институти в конкурса за иновации на АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ 2022
Бизнес Градът Кадър на деня Пловдив

Наградиха компании и институти в конкурса за иновации на АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ 2022

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Научните изследвания и иновациите са инвестиция в бъдещето. Под това мото снощи мина официалната церемония за връчването на наградите в конкурса за иновации. Тринадесетото издание на събитието се проведе в зала „Пловдив“ на Международен панаир Пловдив. 49 продукта, научни разработки и технологии на 26 фирми и 11 научни института участваха в десетте раздела на конкурса тази година.

По традиция в началото на церемонията Академичният съвет на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите връчи наградата „Учен на годината в областта на аграрните науки”. Приза получи доц. д-р Димитър Якимов от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите – Филиал Велико Търново, за разработка на модел за състав за терапия на коронавируси чрез повишаване на хранителната стойност на продуктите. Плакета и грамотата на доц. Якимов връчи зам.-ректорът на ВУАРР проф. д-р Златка Григорова, която отбеляза специалния принос на призьора в областта на биотехнологиите.

В категорията „Машини и инвентар за растениевъдството“ плакет и диплом за иновативен продукт получиха две компании: ПЛЕВЕН АГРОКОНСУЛТ ЕООД България с продукт „Машини и багове за съхранение на зърно и фураж“ и GRANIT PARTS (подизложител на POSTRADE) за продукт „PROBOSS СЕДАЛКА AS3520 ВЪЗДУШНО ОКАЧВАНЕ SEAT AS3520 AIR SUSPENSION3“. Двата продукта са с немско производство и качество, а наградите връчи доц. д-р Сава Табаков – декан на Факултета по лозаро-винарство в Аграрния университет – Пловдив.

Проф. Ангел Ангелов от Университета по хранителни технологии връчи призовете в категорията „Технологии на растениевъдството“. Плакет и диплом получи „ФИАММА“ ЕООД за продукта „Култиватор-сечка SACHO Geacut“, произведен от испанската компания „TMC CANCELLA“. С диплом бе отличена и българската фирма „ПРЕДИСТИК“ ООД – 2 за иновативния продукт „GRAS системи за умно земеделие“, който е на световно ниво за прецизни агрорешения.

В раздела „Машини и инсталации за животновъдството“ плакет и диплом за иновативен продукт получи „АГРИТОП“ ЕООД за система за вертикално повдигане, която рационализира и улеснява фермерите. Наградата връчи доц. д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. Той даде отличието и в раздела „Технологии за животновъдството“ на фирма „ОЛТЕК БЪЛГАРИЯ“ ЕООД за продукт „Система за контрол и управление на храненето“.

Проф. д-р Димитър Греков връчи отличията в раздела „Сортови семена и посадъчен материал“. Плакет и диплом получи Овощарският институт – Пловдив за нов сливов сорт ПАГАНЕ. С диплом за иновативен продукт бяха отличени Институтът по зеленчукови култури „Марица“ за краставица ТЕРЕЗА и Институтът по царевица – Стара Загора, за царевични хибриди Кнежа 573, Кнежа 575 и Кнежа 651.

В раздела „Торове и препарати за селското стопанство“ бяха отличени три представителни компании за иновации в биоземеделието. Първата, Сумит Агро Румъния СРЛ – клон България, получи плакет и диплом за бактериален подобрител на почвата с наименование „Амилис“, произведен във Франция. Иновацията за биостимулация на растежа и физиологичното развитие на растенията TYTANIT, произведена от полската компания ИНТЕРМАГ и представена от АСД ЕООД у нас, получи диплом. Специализираната комисия отличи и биотор за инсектицидно действие „Метамакс“ на Глобал Агро Сълюшън ООД. Отличията връчи доц. д-р Димитър Панайотов, декан на Аграрния факултет в Тракийския университет.

В раздела „Научна дейност и разработки“ наградите връчи председателят на Селскостопанската академия проф. дн инж. Мартин Банов. Плакет и диплом получи Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров“ за инсталация за пречистване на слънчогледово масло с помощта на ултразвуково поле. Добруджанският земеделски институт – Генерал Тошево, бе отличен с диплом за хибриден слънчоглед „Красела“, както и Институтът по розата и етеричномаслените култури – Казанлък, за парфюм „Тютюн и рози“.

„Фарм Солюшън“ ЕООД получи плакет с диплом в раздела „Животновъдство“ за иновативна система за контрол и управление на храненето във фермата DTM ПРОФЕШЪНАЛ. Продуктът е произведен в Италия от Dinamica Generale S.p.A. Отличието връчи проф. д-р Ангел Ангелов.

Изпълнителният директор на Международен панаир Пловдив Богомил Бонев връчи отличието в раздела „ Машини и технологии за производство на вина и спиртни напитки“. АДИГ ЕООД получи плакет и диплом за персонални програми за целесъобразно лозарство и винарство ЕНОТЕРИС, произведени от френската компания Sofralab Martin Valatte.

В раздела за машини и технологии в хранително-вкусовата промишленост бяха отличени три компании. Плакет и диплом получи продуктът „Фино смляна люспа от шипков плод, подсладена с фино смляна плодова фруктоза“. Иновацията е на българската компания „БАЛЕВСКИ И КИРОВ“ ООД. Клиничен пункт за добив на месо от едър рогат добитък на фирма БЛИЦ ЕООД – 1 бе отличен с диплом за иновативен продукт. Димитровградската фирма „ФЕРМАТА 2016“ ЕООД също бе отличена за нов вид бонбони от магарешко мляко, разработени с помощта на фабрика „АЛПИ“. Отличията връчи заместник-министърът на земеделието д-р Момчил Неков. Конкурсът за иновации в земеделието, хранително-вкусовата промишленост и винената индустрия за поредна година се провежда по инициатива на Международен панаир Пловдив./ПловдивПрес

Още новини по темата

Махмурлек за лек и от пиле мляко на „Агра, Винария, Фудтех“ в панаира

Изявени експерти от УХТ отличиха най-добрите иновации на ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ

Водка с розова вода, малиново вино и изпълнителят Венци Венц на „Винария“

Агра, Винария и Фудтех започват в панаира

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...