Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Излезе от печат „Големите върхове“ на доц. Сандю Бешев
Важно Книги Култура Маршрути Посоки

Излезе от печат „Големите върхове“ на доц. Сандю Бешев

Чимборасо
Чимборасо

Това е вторият том на „Истории за началото на планинарството в България”, представят я в Дом Левски в сряда от 18,30 ч. 

Излезе от печат вторият том от поредицата на доц. Сандю Бешев посветена на историята и развитието на българския алпинизъм. Преди по-малко от година почитателите на планинските спортове имаха възможност да се запознаят с първия том „Истории за началото на планинарството в България”.

Във втория том, озаглавен „Големите върхове” авторът запознава своите читатели с историята на 19 от най-популярните и мечтани върхове на планетата. Представянето в Пловдив ще е в сряда в Дом Левски от 18,30 ч.

К2
К2

В „Големите върхове“ са описани четирите най-красиви върхове в света – Алпамайо /5947 м/ в Кордилерите, Матерхорн /4478 м/ в Алпите, Ама Даблам /6814 м/ в Хималаите и К2 /8611 м/ в Каракорум.

Петте върха, които от 1745 г. до настоящия момент са били обявявани за „Световни първенци”- Чимборасо /6310 м/ в Андите, Нанда Деви /7816 м/ Дхаулагири /8167 м/, Кангчендзьонга /8586 м/ и накрая Еверест /8848 м/ в Хималаите. Седемте континентални – Еверест /8848 м/ за Азия, Аконкагуа /6962 м/ за Южна Америка, Денали /6193 м/ за Северна Америка, Ухуру  /Килиманджаро/ – 5895 м за Африка, Елбрус /5642 м/ за Европа, Винсън  /4892 м/ за Антарктида и Джая /Карстенс/ – 4884 м за Австралия и Океания.  Петте далечни върха, които не са много високи но със своите технически трудности са станали мечта и реалност за най-добрите световни алпинисти, както и мерило за тяхното високо спортно майсторство – EЛ КАПИТЕН в Калифорния, Транго Тауер и Тхалай Сагар в Каракорум, Фиц Рой и Серо Торе в Патагония.

На 148 страници и в най-луксозно издание авторът запознава читателите с: Географските данни на горните върхове и планини, с Историята на тяхното откритие, изследване и завладяване. Подробно са описани първите неуспешни и успешни опити за тяхното изкачване, както и първите български изкачвания.

Книгата е онагледена с над 200 автентични фотографии. Както за първия, така и за втория том авторът се е доверил на редакционния колектив на списание 360 mg, единственото у нас издание за екстремни спортове.

В стремежа си книгата да бъде достъпна не само за алпинтистите, но и за по-широкия кръг читатели авторът е дал интересни факти и от бита и нравите на жителите, които населяват земите в подножието на горе споменатите върхове.

Алпамайо
Алпамайо
ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...