майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Градът » Наталия Елис – украинката, помогнала на над 150 бежанци в Пловдив
Войната в Украйна Градът Общество Пловдив

Наталия Елис – украинката, помогнала на над 150 бежанци в Пловдив

Наталия Елис
  • Подготвят детски градини, които да приемат украински деца
  • Търсят доброволци, които да съдействат на бежанците
  • Над 150 бежанци са настанени с помощта на Наталия

Мария МОРУНОВА

Кризисен център в Пловдив помага на бежанците от Украйна. Той се намира в IT фирма в града на тепетата и се ръководи от Наталия Елис, която е украинка и живее в България от 6 години. Мъжът й е собственикът на фирмата, предоставил офиси за създаването на центъра.

„Всеки тук помага с каквото може – храна, документи, преводи, емоционална подкрепа. Изпратихме вече медикаменти и хуманитарна помощ за Украйна. Тук, при нас помощ са потърсили над 150 бежанци. Настаняваме, търсим работа, пакетираме помощи… всичко“, това разказа самата Наталия.

Тя е изключително благодарна на местната администрация, с която работи отлично. „Помагат ни много. След 24 март ще има повече яснота за приема на деца в градини“, обясни Наталия, но допълни, че се обмисля две детски заведения в града, които не се използват, да се превърнат в първите градини за украински деца. Идеята е персоналът в двете заведения да е от украинки, които да помогнат на децата да се адаптират и да се освободят от среса, който са преживели. По-нататък тези деца ще могат да посещават и други детски градини, които към момента не могат да приемат украинчета заради липсващите имунизации или здравни картони. Децата бежанци ще се приемат над капацитета на групите. Междувременно, докато малчуганите са на градина, родителите им ще могат да работят или да помагат в уреждането в Пловдив на други бежанци.

„Подобна детска градина ще е от изключителна помощ, тъй като децата сега са при мен в офиса. Занимаваме ги, но ще е по-добре да са на градина“, допълни Наталия, която отново повече яснота ще има след 24 март.

„Всеки ден все повече и повече хора помагат, институциите също. Имаме и доброволци, но ще ни трябват още, защото Украйна е голяма държава, ще продължат да идват бежанци“, каза още Елис. Доброволците, за които тя призова да се включат в помощта за украинските граждани, е добре да знаят руски или украински, но и български език е достатъчен. Самата Наталия е украинка и ще помага с превода, но и украинците бързо започват да разбират.

Всеки, който иска да помогне, е добре дошъл при Наталия и доброволците й, които се намират на бул. „Източен“ 65.

„Благодарим на всички, които се включват“, не скри признателността си Наталия.

Още

Общината: Настанили сме 57 украинци, бежанският натиск се засилва
На 4 места в Пловдив настаняват украински бежанци
Започва курс по български език за украинци в Младежкия център

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...