Новини от Пловдив » Важно » Петков: Газовата криза в Европа е резултат от добре планирана стратегия на Путин
България Важно Политика

Петков: Газовата криза в Европа е резултат от добре планирана стратегия на Путин

Кирил Петков

Газовата криза е измерение на войната и плод на една добре планирана стратегия на Владимир Путин. Това каза премиерът Кирил Петков в изявление преди началото на Годишната среща на властта с бизнеса.

„Нашето младо правителство попадна именно в перфектната буря. За съжаление Путин е имал добра стратегия доста по-рано – купувайки газовите хранилища в Германия, той източва нивата на газа в Западна Европа до много ниски нива. „Газпром“ контролира немските газохранилища и контролира общата цена в Европа“, обяви премиерът.

„Война означава 636 цивилни убити, означава 46 убити деца, между 6000 и 8000 убити украински военни и 11 000 руски момчета. Дори в България влизат 70 000 бегълци от войната. Говори се за енергийната, газовата криза, това също са измерения на войната. Това не са отделни кризи“, каза той.

Това, което се случва в България, се случва във всяка една от останалите страни членки на ЕС, категоричен е Петков. Когато икономиката ни е натегната заради добро стратегическо паниране от страна на Русия, ние трябва да кажем кои са нашите ценности.

„Единият вариант е да се крием в тревата и да кажем: „Дано тази буря мине покрай нас“. Другият вариант е да кажем: „Не – омръзна ни България да не може да решава собствената си съдба и да няма глас, винаги Великите сили да решават нещо за нас“. Ние имаме собствен глас“, каза Кирил Петков.

Да смятаме руснаците за братски народ, не означава да подкрепяме режима на Путин, заяви Петков. По думите му е време да разграничим привързаността на българите към Русия от тази към режима на Владимир Путин.

„Голяма част от населението ни има тази привързаност. Тя е на база култура, образование, пропаганда през годините и на база истински връзки и приятелства. Аз имам много приятели в Москва, Воронеж и на много места в Русия. Тези две неща не са едно и също. Затова исках да коленича пред Шипка, защото там руски военни са дали живота си за България. Оставили са кости на този връх“, обясни премиерът.

Според него е време да се стартира дебат, който не се е провел за последните 70 години. А именно – какво е да си българин и какво е отношението ни към Русия.

„Много обичам руска литература, изкуството им. Имам много приятели, но това не може да бъде сложено под една шапка. Защото имам приятели в Русия, не значи, че трябва да подкрепям Путин. Това не е едно и също“, подчерта Кирил Петков.

По думите на премиера войната в Украйна ни дава и възможности.„Когато беше Западът срещу Русия, всички, които много не мислят, казват, че са с руската страна. Но тук имаме братоубийствена война. Един славянски народ атакува и убива хора от друг славянски народ. Това дава възможност за България да помислим малко повече. Какво е нашето отношение, какво означава да сме приятелски народ на Русия, но неприемащ диктатура, режим и война“, поясни Петков.

Според него войната ни дава възможност и да разберем какви са предимствата ни от членството в НАТО и ЕС.

„Разликата между нас и Молдова е, че нас не ни е страх кой ще прелети през българското небе. Президентът на Молдова я е страх всеки ден. Тази обща сигурност е факт. Трябва да сме сигурни, че я оценяваме“, посочи той.

Премиерът изброи и още възможности, които войната е открила пред страната ни.

„Вече имаме някаква структура за бежанците в България, която е по-нормална от тази, която имахме досега. Вече имаме йодни таблетки за всички. Имаме нов преглед върху инвестициите ни в отбрана. Досега техника се е купувала, колкото една корупционна сделка да мине някъде. Затова нашата система на отбрана е като несвързани точки на един лист. Когато имаш несвързани точки, те стават единствено за мишена. Даде ни възможност да погледнем критично към нашата зависимост от енергийни източници. Независимо дали е от Русия, или от някой друг. Никога не е добре да имаш един доставчик. Диверсификацията в енергийни източници вече не е само теория, а е практика“, заяви министър-председателят.

Той добави, че още тази седмица, заедно с министъра на енергетиката, на място ще проследят развитието на т.нар. „гръцка връзка“.

„Не е нормално да построим Турски, Руски или Балкански поток, както искате го наричайте, за 3 години, а 11 години една тръба до Гърция да не се спусне. Сега най-вероятно ще я завършим за 6 месеца. Всички трябва да говорим с един глас. Това е възможност да се обединим, да кажем кои сме като българи. Да махнем хибридните атаки. Те са толкова страшни, колкото някой им се връзва. Този път България няма да бъде на кръстопът. Взели сме завоя. Просто трябва да го отстояваме“, завърши той./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...