Новини от Пловдив » България » Петков: Това е абсолютен саботаж, в България независима прокуратура няма
България Важно Политика

Петков: Това е абсолютен саботаж, в България независима прокуратура няма

„Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж на прокуратурата на Република България под ръководството на г-н Гешев“. Това каза премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг в Министерски съвет във връзка с ареста на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

„От изявлението на прокуратурата чухме, че се укриват документи за искане за повдигане на обвинения, с които лесно можем да се снабдим. Прикриват се и се игнорират сведения, получени от изнудваното лице, само и само да не се извърши разследване по закон. Сведения, които са всеобщоизвестни и вече са достояние и на Европейската прокуратура. Отричат се законови правомощия на разследващите органи и се спъва дейността на всеки, който се опитва да работи срещу корупцията в страната ни“, подчерта той.

По думите му в България независима прокуратура няма. „Прокуратурата за пореден път се държи като адвокат, когато става въпрос за хора, обвинени в корупция“, допълни Петков.

„Чухме късно днес становището на прокуратурата. Тя направи изводи за изхода от производство, на което току-що е поставено началото. Производство, по което не е имало време да се съберат доказателства. По тази проверка са събрани сведения, включително и от намиращия се в Дубай Васил Божков, саморъчно подписани от него“, заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

Той уточни, че никой не твърди, че тези сведения имат процесуалното качество на показания на свидетел, защото действието не е извършено по реда в НПК.

„Прокуратурата се постара да обяви пред всички, че Министерството на вътрешните работи не е направило нищо, включително не е било компетентно да предприеме елементарни проверовъчни действия“, каза още Рашков.

Той добави, че брифингът на прокуратурата е бил „нагласен“ твърде късно, за да не могат да реагират, затова и те дават късно пресконференция. Вътрешният министър показа проект на постановление, с което се иска да бъдат повдигнати обвинения на Борисов, Горанов и Арнаудова. По думите му нещо, което по-рано прокуратурата отрече да са получили в рамките на днешния ден.

Според Рашков, Васил Божков трябва да бъде разпитан от Дубай за това дали му е отказван натиск от тримата задържани снощи – Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов, бил ли е под заплаха да му бъде взет част от бизнеса и дали под натиск е бил принуден да продаде част от него на чужденци.

„Прокуратурата направи всичко необходимо да смачка труда на една служба в МВР и може би никога да не изясним дали някой от тях е извършил престъпения“, каза още той. И допълни, че днес разследващите полицаи са стояли пред кабинета на прокурорите, те не са ги приели, не са искали да се срещнат с тях, за да обсъдят материалите в преписката.

„Денят е минал в чакане, за да излезе прокуратурата накрая и да ни сюрпризира със своето становище“, каза Рашков.

„Защо го правят това? Нека да си отговорим всички ние като общество: дали прокуратурата иска да се разкрият престъпленията в нашата страна, включително и тези, които са извършени от високопоставени в близкото минало длъжностни лица или не. Или ги пази вече откакто е назначен и Иван Гешев за главен прокурор. Дали прокуратурата упражнява своите конституционни задължения, или по-скоро търси възможности, за да избегне да търси отговорност от тези високопоставени лица?“.

Рашков даде и директен пример за бившия финансов министър Владислав Горанов. „Преди две години за него има доклад на АДФИ, по който има извод, че по отношение на Хазартната комисия има вреди, причинени на фиска в размер на 550 милиона лева. Тъй като министърът е принципал на тази Комисия, се пита прокуратурата какво е направила в този случай? Потърсила ли е отговорност от Горанов в качеството му на министър? Преди да се снабдим ние с този доклад, се оказа, че АДФИ още миналата година е изпратила този доклад на прокуратурата. Тези доклади на Агенцията представляват писмени доказателствени средства и служат директно в наказателния процес“.

По думите му в преписката, която е депозирана сутринта в СГП, присъства този доклад на АДФИ, „И ми е интересно защо прокуратурата категорично заяви, че липсвали каквито и да било доказателства? Това е също една поредна лъжа само и само да се оправдае прокуратурата, че няма доказателства, че полицията не си е свършила работата“.

„Прокуратурата за пореден път направи всичко необходимо, за да смачка труда на една служба – на МВР, и може би никога няма да можем да изясним оттук нататък дали някое от тези лица е извършило престъпление или не“, подчерта Рашков.

„Прокуратурата има още един сериозен проблем- че по този казус работи и Европейската прокуратура. И ако обикновено се скриват факти, сега има паралелна европейска структура, на която ние вярваме много повече. Ще продължим да се борим и да направим всичко, което зависи от нас, България да бъде една нормална, свободна, европейска държава. Битката е започнала. Това, което ще се гласува, е да работим с всички инструменти на Европа, за да може България да мине на следващото ниво“, посочи от своя страна премиерът Петков.

„Съжалявам за прокуратурата, че се изложи по толкова очеваден начин тази вечер“, допълни той./ПловдивПрес

Още новини по темата

Дъщерята на Борисов: Искам този фашизъм да спре

Прокуратурата: Повдигане на обвинение в този момент би било в нарушение на закона

МВР поиска да бъде повдигнато обвинение на Борисов, Горанов и Арнаудова

Адвокат Менков: Тежка политическа репресия, няма повдигнати обвинения

Севделина Арнаудова: Разбрах, че съм арестувана преди да дойде полицията

Борисов след ареста: Притеснявам се, че следващият път може да ме убият

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...