Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Д-р Янаки Янакиев, МБАЛ “Медлайн“: Имате травма и се боите от COVID? Викайте ортопед вкъщи!
COVID-19 Важно Здраве

Д-р Янаки Янакиев, МБАЛ “Медлайн“: Имате травма и се боите от COVID? Викайте ортопед вкъщи!

  • От началото на втората вълна на пандемията на разположение на пациентите е фирмата за медицински транспорт Goldenburg (032/9112).

В зимния период и при лошо време, особено в условията на COVID пандемия, която не отшумява и не е ясно кога ще стане това, много хора изпитват тревога да посещават лекарски кабинети и лечебни заведения.

Има обаче редица заболявания, които не могат да чакат да отмине поредната вълна на коронавирус. Става дума за травматичните и ортопедични болести, при които повечето пациенти са трудно подвижни и се нуждаят от неотложни, а често дори и от спешни медицински грижи, каза д-р Янаки Янакиев, началник на Отделението по травматология и ортопедия в МБАЛ „Медлайн“.

Никак не са редки случаите, когато пациенти с травми и някои ортопедични проблеми търпят силни болки. Тези болни обикновено са в напреднала възраст и имат редица придружаващи заболявания. Не могат да се обслужват сами – не съумяват дори да си купят храна и да спят нощем, но въпреки това отлагат посещението си при лекар заради страха от заразяване с коронавирус. Затова забавянето на лечението при тях може да донесе редица неблагополучия, като резултат от усложнения, а понякога дори да завършат фатално.

Тъй като те са и най-уязвими при заразяване с COVID-19, има отлично решение за тях – да бъдат посетени от ортопед в дома им, който може да направи преглед на място, да предпише лечение, да извърши медицински процедури – да постави ортезни средства, да направи вътреставни апликации или други амбулаторни дейности, каза Д-р Янакиев. Той препоръча лекарят да направи визитата с добре оборудвана линейка – задължително да има носилка и с придружаващ екип, който е в готовност да транспортира болния до лечебно заведение. Важно е персоналът на линейката да има опит в свалянето на болни на ръце, защото много възрастни пациенти живеят в кооперации без асансьор, а са на 4-а или 5-я етаж и в такива случаи пренасянето им е проблем.

От началото на втората вълна на пандемията на разположение на пациентите е фирмата за медицински транспорт Goldenburg (032/9112).

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...