Новини от Пловдив » България » Мария Капон: Време е за политизация
България Важно Мнения Политика

Мария Капон: Време е за политизация

Мария Капон

Един от лидерите на „Ние идваме“ и заместник-председател на Единната народна партия, народният представител от Пловдив в 40-то, 45-о и 46-о Народно събрание Мария Капон алармира в предаването „Лице в лице“ на бТВ за сериозен проблем, свързан със средства от държавния бюджет, определени за подобряване на заплащането на служителите в музеи, галерии и екскурзоводите в тези институции.

Капон припомни, че в Закона з държавния бюджет са гласувани 12 милиона лева, с които да се увеличат заплатите на работещите в музеите. „Това са хора с научни степени, повечето от тях са научни работници, интелигентни, високообразовани, говорят по няколко езика, а работят за 700 – 800 лева на месец“, обясни Мария Капон. Направихме всичко възможно, за да се промени незавидното им положение. Вкарахме искане в комисията, което обаче не мина. Тук се сблъскахме с различното виждане на министъра на финансите, който беше против да се дадат пари за всички музеи. Неговата логика е различна, той счита, че трябва да се финансират само тези музеи и галерии, които разработват някакви проекти и именно тях трябва да финансира бюджетът. Ние не споделяме това виждане и считаме, че музеите и галериите като цяло трябва да получат средства за умеличение на заплатите на служителите в тях. Защото, ако погледнем най-ниските заплати в държавната администрация, на тези, които бършат праха по министерствата например, те са поне 1410 лева. Много повече от тези на хората, „които бършат праха в музеите“, както ги нарече финансовият министър, подчерта Мария Капон.

„След като комисията отхвърли предложението, г-н Каримански направи друго предложение и то бе прието и гласувано в пленарна зала. Така в бюджета бяха включени нужните 12 милиона лева за увеличението на заплатите в музеите и галериите. Дотук всичко е добре, но тези пари изведнъж изчезнаха. Тези пари ги имаше в две от точките в член 19 и 30 и в един момент се оказа при обнародването, че те изчезнаха, просто ги няма. В последвало постановление на Министерски съвет влиза предложение от финансовия министър, според което за целта се отпускат едва три милиона и 800 хиляди. Това не е законно, защото Закона за бюджета не може да се променя с постановление. След като парламентът е гласувал сумата от 12 милиона, министърът и кабинетът не могат да я променят. Администрацията е длъжна да изпълни закона“, разказа Капон.

„Още повече, че този бюджет е програмен, той беше обвързан не просто с пари, а с провеждането на конкретни политики. Сдружението на музеите ще обжалва в административен съд, имаше едно изслушване в Комисията по култура, но без резултат. Допускам, че министърът на финансите може да е бил подведен. Предстои още едно изслушване в комисия. Дано музеите си получат средствата, които парламентът им е гласувал“, каза още Капон.

Тя коментира и действията на правителството като цяло. „Виждаме, че темповете са изключително бавни. Коалицията изглежда едва ли не нестабилна, няма съдебна реформа, нищо не се случва. Но ние им стискаме палци, защото държавата има нужда от промяна. Но действия, които не са в рамките на парламентарната република, които са близки до тези на управлението на Борисов, ние не можем да одобряваме. Има министри, които работят добре, провеждат правилни политики в тези сложни кризи, имат гръбнак. Например министърът на спорта, той  подмени серия неподходящи хора – в тотото, в имотите на спорта. Много добро впечатление правят и министърът на енергетиката, на правосъдието също“, коментира Капон.

На въпрос имат ли шанс новите политически формации, които напоследък се заявяват, Мари Капон сподели, че всеки има право да е кандидат и да бъде избран. „Ние например имахме много добра парламентарна група, работлива, единствено ние свършихме работа в онзи парламент. Единствената комисия, която работеше и излезе с доклад, извади на бял свят случките с полицейското насилие, беше комисията на Хаджигенов. Сега е време за политическите различия. Единството беше важно, за да се протестира и да се смени управлението на Борисов. Но това отмина, хората вече имат нужда от политизиране, от подчертаването на различията в политиката. „Ние идваме“ сме част от бъдещето на тази страна за промяна, обобщи Мария Капон.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...