майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Здраве » Проф. Георги Михайлов: 1000 лева за медици на първа линия ще има поне още 3 месеца
COVID-19 България Важно Здраве

Проф. Георги Михайлов: 1000 лева за медици на първа линия ще има поне още 3 месеца

Проф. Георги Михайлов
Проф. Георги Михайлов

Въпросът с финансирането на медиците на първа линия с по 1000 лева е решен. То ще продължи най-малко още три месеца – няма да спира от 1 април, а ще продължи до края на юни. Това заяви в студиото на “Денят започва” депутатът от БСП проф. Георги Михайлов – заместник-председател на парламентарната Комисия по здравеопазване.

“Ние обмисляме сериозни възможности за промяна на финансирането на системата. Нека запазим това за решенията на управляващата коалиция и ще го представим при актуализацията на бюджета”, допълни депутатът от БСП.
У нас днес от Министерския съвет трябва да внесат яснота за промените след отпадането на епидемичната обстановка от началото на април. На извънредно заседание здравната комисия прие промени в закона за здравето, които дават права на здравния министър да въвежда различни ограничения при нужда. Очакванията са законопроектът да бъде гласуван в пленарната зала.

По думите му с тази актуализация “много неща ще се случат в областта на здравеопазването, свързани с реформата в този сектор” – например, съотношението болнична-доболнична помощ.

“Имаме тежък дебаланс – имаме най-много болнични легла на глава от населението в Европа. Това не е ефективно здравеопазване и трябва да се промени, защото основната част от заболяванията на хората могат да се лекуват от доболничната помощ. В това отношение ще се направят много сериозни усилия. Но това няма да стане за два месеца, защото доболничната помощ не е подготвена”, разясни той.
Според него не преминаваме от една крайност в друга с отмяната на противоепидимечните мерки от 1 април. Крайностите бяха в началото, когато бяха взети помпозни мерки без да се познават законите на епидемиологията и без сериозна епидемична ситуация в България. Тогава нещата се пресилиха и българинът, който е реалист и в тази връзка и скептик, погледна на управлението на тази криза с голяма доза негативизъм, което се върху всичко след това, коментира още д-р Михайлов.

Той подчерта, че въпросът за носенето на маски трябва да се реши от здравния министър.

“Тук излезе една ненужна дискусия от последните дни – Законът за здравето не дефинира носенето и не на маска. Ако той с това се занимава, това не е законотворчество. Това се дефинира в заповеди на министъра, които ще бъдат издадени през следващите дни”, заяви д-р Михайлов.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...