Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Без категория » Екип за “мокри поръчки” на ФСБ е следил месеци наред Немцов преди убийството му
Без категория

Екип за “мокри поръчки” на ФСБ е следил месеци наред Немцов преди убийството му

Ново разследване установи, че руски опозиционен лидер и бивш съперник на Владимир Путин е бил следен от екип за мокри поръчки на ФСБ месеци преди убийството му, съобщи BBC.

Борис Немцов, някога сочен за потенциален наследник на Борис Елцин, беше най-опасният руски опонент на Путин, докато не беше застрелян в центъра на Москва през 2015 г. Петима чеченци бяха вкарани в затвора за убийството му, но ново разследване на BBC, “Белингкет” и “Инсайдър” постави под съмнение вината им. То установи, че Немцов е бил следен почти година преди смъртта му от членове на същия отряд за убийства на ФСБ, който по-късно отрови Алексей Навални.

Немцов беше откровен противник на руските атаки срещу Украйна в месеците преди убийството му. Той се противопостави на анексирането на Крим и поиска независимо разследване на свалянето на малайзийския пътнически самолет над Украйна.

Немцов беше застрелян на мост в центъра на Москва дни преди да оглави протест срещу руската агресия в Източна Украйна.

В продължение на месеци преди убийството той е бил следен из Русия от таен екип на ФСБ, агенцията приемник на КГБ. Разследването установи, че Немцов е бил следен поне 13 пъти от Валерий Сухарев, висш офицер от ФСБ. През същият този Сухарев продължително следи и Навални и има връзки с екипа на ФСБ, заподозрян в извършването на опита за убийството му през 2020 г.

Сухарев е следил и две други видни личности малко преди да оцелеят при предполагаемите опити за отравяне – Владимир Кара-Мурза, бивш заместник на Немцов, и Дмитрий Биков, поет и журналист.

Използвайки изтекли данни от базата данни на ФСБ, разследването успява да покаже как Сухарев редовно е следвал Немцов из Русия в годината преди убийството му. Изтекли данни показват, че Сухарев многократно е следвал Немцов с влак от Москва до Ярославл, като често е пристигал само няколко минути преди него. През 2014 г. Сухарев купува самолетен билет до Новосибирск само 20 минути след като Немцов резервира място в същия полет.

Разследването е установило, че Немцов е бил следен и от втори служител на ФСБ, свързан с отравянето на Навални. Алексей Кривошчеков, който е придружавал Сухарев 10 пъти, когато той е следил Немцов, през двете седмици преди опита за убийство е провел 24 телефонни разговора с член на екипа, заподозрян в отравянето на Навални.  В други случаи Сухарев е бил придружаван от Дмитрий Сухинин, офицер от ФСБ с опит в областта на химията и криптографията.

Разследването не е открило доказателства, които пряко да свързват ФСБ с убийството на Немцов, но фактът, че висши офицери, тясно свързани с отравянето на Навални, са го наблюдавали толкова отблизо, повдига сериозни въпроси./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...