майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Бизнес » „Природа, лов, риболов“ и „Цветна пролет“ до неделя в панаира
Бизнес Екология Лов и Риболов Маршрути Посоки Туризъм Храни и напитки

„Природа, лов, риболов“ и „Цветна пролет“ до неделя в панаира

Международното изложение „Природа, лов, риболов“ и специализираната изложба „Цветна пролет“ стартираха в панаира с осезаем ръст на изложители. Над 70 фирми – производители и търговски представители имат щандове в 26-ото Ловно изложение, а в „Цветна пролет“ участват повече от 80 бизнес контрагенти, разположени на над 5000 кв. метра. „Данните ни дават основания да очакваме две много успешни изложения“, посочи главният директор на Международен панаир Пловдив Иван Соколов и разказа за инициативата на институцията за детско приложно творчество. „В нашия конкурс, озаглавен „С любов към природата“, постъпиха над 50 проекта: декорации, диорами и тематични композиции, изработени от естествени материали. Уверявам ви, че експозицията е впечатляваща, ще видите произведенията на малките автори подредени в палата 3“, съобщи доц. Соколов. Той благодари на партньорите на Панаира в организацията на Природа, Лов, Риболов 2022, чиито представители се включиха в пресконференцията.

Инж. Филип Ковашки, и.д. изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите, презентира данни от организирания ловен туризъм в България през 2021 година. „България е страна с традиции в отстрела на трофейни екземпляри и голяма част от любителите на лова идват именно с тази цел. Генетичният потенциал на видове като благородния елен и дива свиня е признат в световен мащаб“, посочи той и даде сведения за характеристиките на трофеите. Основна част от чуждестранните ловци, посетили страната за лов на едър дивеч, са от Германия, Испания, Италия и Франция. Към дребния дивеч предпочитания имат ловците предимно от Италия, Гърция, Испания и Франция, стана ясно от думите му

Инж. Васил Василев – председател на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ (НЛРС-СЛРБ), се спря на природозащитна роля на ловеца. Той поясни, че тя е невидима, но допринася изключително много за баланса в света на дивите животни. По думите му добър пример е програмата за разселване на дивите видове, която НЛРС-СЛРБ изпълнява. Инж. Василев не скри тревогата си за намаляващата популация на зайците и цитира данни за тази тенденция в годините. Според инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) към Министерството на земеделието, опазването на околната среда и биоразнообразието, е разгърнато в цялостната изложба Природа, Лов, Риболов 2022 и заслужава да бъде видяна. „Стопанисването на дивеча и лесовъдната работа са основен елемент в нашето отношение към природата. А това ни прави водеща дестинация за международните ловци“, каза инж. Дамянов.

„Международното изложение ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ и специализираната изложба ЦВЕТНА ПРОЛЕТ се развиха и утвърдиха като пресечна точка на екологичната идея с човешката дейност. Тези две направления създават един общ контекст на бизнес и култура“. Това посочи в словото си главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов при официалното откриване на двата форума. Те се провеждат под егидата на Министерството на земеделието, а 26-ото издание на ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ се реализира отново в партньорство с Изпълнителната агенция по горите, държавните горски предприятия и Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ (НЛРС-СЛРБ).

„Изложбите представят широка гама изделия и услуги от различни браншове, свързани с ловния, риболовния, алтернативния туризъм, градинарството, ландшафната архитектура и озеленавянето в урбанизирана среда. Специалистите ще открият нови идеи и партньори, а посетителите ще видят много иновации и атракции“, каза доц. Соколов, преди да пожелае на добър час на изложители, партньори и посетители.

ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ 2022 събира фирми, институции и сдружения, свързани с горското стопанство, рибарството, дивечовъдната дейност, съхраняването и облагородяването на природата, ловния и риболовния туризъм. Лентата на изложението преряза заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев. „Преживяхме две трудни години на епидемична обстановка, които се отразиха на всички сфери на живот. Въпреки това през изминалата година се наблюдава 10 % увеличение на българските и чуждестранни ловци, ловували по линия на организирания ловен туризъм, придружено с макар и минимално покачване на приходите, които за 2021 г. възлизат на близо 5 700 000 лв“, каза в словото си при откриването заместник-министър Бурджев. Той разгледа експозицията на ловни трофеи и паднали дивечови рога, спря се пред 3D модела на добавена реалност с благороден елен и на щанда с уреди за привличане на дивеч. Зам.-министър Бурджев се впечатли от творбите на децата, участващи в конкурса „ С любов към природата“. Експозиция на декорации, диорами или тематични композиции, направени само от природни материали, е разположена в палата 3. Най-добрите ще бъдат отличени в неделя.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...