майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Не забравяй! Когато Грета Гарбо се венча за пловдивчанин
Важно Градът Истории Култура Не забравяй Пловдив!

Не забравяй! Когато Грета Гарбо се венча за пловдивчанин

Откриването на първото летище в Пловдив, 17 юли 1932 г.
Откриването на първото летище в Пловдив, 17 юли 1932 г.
  • За две години тайно най-добрите европейски архитекти издълбали цял подземен град с кръчми и хранителни складове, гласи друга първоаприлска публикация

Сега сериозно:

  • Тепетата са не само украшение, но и спасение за Пловдив, пророкува журналистът Никола Гашаров през 1934 година
  • Тунели под хълмовете могат да решат транспортните проблеми на града, а и да са надеждни бомбоубежища
  • Общинарите умували осем години и започнали да градят скривалища едва когато английските и американските самолети тръгнали към България

Владимир БАЛЧЕВ продължава в Plovdiv-press.bg своята авторска рубрика „Не забравяй, Пловдив!“, в която разказва важни и интересни моменти от историята на града ни, както и истории за бележити пловдивчани и гости на Пловдив. Всички статиии са плод на изследователската дейност и задълбочените проучвания на Владо Балчев през годините в архивите и в множество чужди библиотеки. Днес Владо Балчев разказва за първоаприлските шеги в Пловдив и как филибелии осъзнаха трудно, че тепетата могат да спасят населението по време на война, а в мирно време да решат транспортните проблеми на града. Да ви изглежда познато и актуално?


Преди близо 90 години Никола Гашаров, редактор на „Пловдивски общински вестник”, публикува бележка, в която журналистът предлага Пловдив да използва рационално своето безценно съкровище – седемте тепета. В здравия сиенит на хълмовете  могат да се пробият тунели, които ще съкратят значително разстоянията между отделните райони на града. Изкъртените сиенитни блокове  ще се превърнат в павета за настилане на калните и прашни улици на Пловдив, а  продажбата на остатъка ще донесе добри приходи за града. В недрата на тепетата могат да се оформят прохладни складове за хранителни продукти.

Пред строежа на бомбоубежище под Сахат тепе. Фотограф: Никола Стаменов, към 1939 г.

През 1934 г. запасният полковник Ив Шапкарев твърди, че тепетата ще донесат спасение за много пловдивчани: „Война ще има пак. Имало е, и сега я има. Никой с нищо не ще може да я спре. Догово­ри, конвенции и пр. ще бъдат само спомени от романтичност. Ще воюва всичко – и хора и животни, и мало и голямо, и ден и нощ, на земята и под земята, във въздуха, по водата и под водата, и на фронта и в тила – всички, навсякъде, всякога и с всичко. Днес, когато самолетите летят с 650 км. в час, когато чуваме какво се говори по целия свят и пр., уто­пии няма”.

Полковник В. Бойдев допълва: „Някога и Лондон, и Париж тре­переха от адския трясък на въз­душните бомби. Населението на тези два велики града тичаше като обезумяло из улиците да дири подслон, а голяма част от него преди по­дслона намери смъртта си.

Идеята на г. Гашаров за прокарване на тунели под тепе­тата на гр. Пловдив, за защита на местното население от бъдещи евентуални въздушни нападения, се явява едно от най-хуманните и аз смятам, че тя трябва да намери пълна подкрепа. В това отношение действително Пловдив се явява един от най-щастливите градове, и средствата, които ще се разходват, ще бъдат напълно оправдани.

По времето на кмета Петър Дренски  (1924 – 1926) пловдивските каменоделци предлагат на общината да  пробиват безплатно тепетата, при условие че в замяна получат част от извадения сиенит. Общинският съвет отхвърля предложението още на първо четене. Споменава се, че през  1933 г. е отхвърлено и предложението на кмета Божидар Здравков.

Следват нови публикации, но няма кой да ги прочете.

Внезапно пловдивският вестник „Воля” известява през 1938 г.: „При пълна тайна пре­ди две години започнало строителство на подземия под тепетата на града. Към 3000 работници се трудили денонощно, проби­ли дълги тунели, оформили просторни по­мещения, прокарали електричество. Има­ло обзаведени барове и други заведения, а складовете пращели от хранителни при­паси. Така че при война пловдивчани имали сигурна защита.”

За да бъде пълна радостната изненада, вестникът съобщава още, че светилата на архитектурата в Европа се съгласили  да изготвят плановете на бъдещия Пловдив. Следващата публикация била направо съкрушителна – световната кинозвезда Грета Гарбо се венчала за пловдивчанин. Едва след това съобщение възрадваните пловдивчани поглеждали заглавната страница. А датата  там е 1 април 1938 г. Както го знаем Ден на лъжата. Всъщност и датата 1 април е лъжовна, защото у нас лъжата се празнува не само един ден годишно.

Строежът на първото скривалище започва през 1939 г. Проекти за нови скривалища имало много, но едва в края на войната били осъществени едва няколко от тях (Сахат тепе, Бунарджика, Небет тепе и Таксим тепе).

Първите бомби в Пловдив падат на 6 ноември 1943 г. Американските и английските самолети  преминават на голяма височина и затова не улучват целта.

Така изглеждала бомбата, пусната от немците на 22 септември 1944 г.

Зловещият 17 април 1944 г., вторият ден от великденс­ките празници. Малко преди полунощ се поси­пали бомбите. Най-напред взривове се чули в района на Захарната фабрика, след това по бул: „Руски” и тютюне­вите складове. Две бом­би паднали на метри от Търговската гимназия. Лумнали пожари по Чир­панско шосе, Хаджи Хасан махала и „Кючук Па­риж“. Последните бомби паднали чак в Асеновград, селата Садово и Яго­дово (тук има една жертва). В Перущица били хвърлени 10 бомби (загинали двама души).

Пряко попадение ударило точно в бункера между улиците „Пандо Кляшев и „Гоце Дел­чев“. Вътре се криели 40 души, повечето жени и деца. Всички загинали на място. На следващия ден двама от  министрите дошли да се поклонят пред тленните останки на жерт­вите

Около 2 часа сутрин­та на 20 април 1944 г. американски и английски  самолети отново нападнали Пловдив. Въздушните крепос­ти се появили откъм Рогош, първите бомби се посипали върху празно­то поле, където днес се намира Мостреният па­наир. После авиаторите разрушили 30 къщи край Марица. Една от бомби­те ударила южния ъгъл на храма „Св. св. Кирил и Методий“, като подпа­лила покрива му. До обяд полицаите още не били установили броя на жертвите.

„Въздушното нападение, което англо-американците извършиха напоследък е безподобно по своя цинизъм – пише „Пловдивски общински вестник” на 1 май 1944 г.. То доказва за сетен път, че англо-американците чрез нападение над мирно и беззащитно население се стремят да създават морален терор и смут в душата на народа.

С нищо не може да бъде оправдан този англо-американски терор срещу нас, нито даже и с някакво отмъщение, защото България още нищо не е предприела срещу англичани и още по-малко срещу американци”.

Най-ненадейната въз­душна атака на Пловдив е на 22 септември 1944 г. В града имало съветски войници, битките били далеч на запад. Изневи­делица се появили немс­ки самолети. Бомбите не били обикновени – всяка една от тях съдържала 224 малки бомби, които избухвали по-късно. Спасителите преброили 18 жертви. Една неизбухнала бомба дълго време стояла във вит­рина на ул. „Княз Алек­сандър I“ и пред нея пос­тоянно се трупали любо­питни граждани.

Тунелът в южната част на Джамбаз тепе през пролетта на 1960 г.

Само година по-късно възникнала идеята за пробиването на тунел под Трихълмието, който да свързва Сточна гара с железопътната станция Филипово. Прокопаването на тунела започнало през ноември 1948 г. и завършило за пет месеца, но поради липса на средства, строителството било преустановено до 1958 г. Тържественото откриване на новия булевард  и току-що изградения мост към панаира станало на 9 септември 1960 г.

Тунелът, час преди откриването му от Тодор Звездов, първи секретар на ОК на БКП в Пловдив, 1960 г. Държавен архив – Пловдив

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...