Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Регион » Прокуратурата отменя наредби за такса смет в Стамболийски и други общини
Пазарджик Регион Стамболийски Съд и Прокуратура

Прокуратурата отменя наредби за такса смет в Стамболийски и други общини

Диана Ковачева
Диана Ковачева
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Върховна административна прокуратура (ВАП) е образувана преписка в отдел „Надзор за законност“ и са предприети незабавни действия за отмяната на незаконосъобразни текстове в няколко общински наредби за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в раздел „Такса за битови отпадъци“. Преписката е образувана по сигнала на омбудсмана Диана Ковачева от 23 март т.г.

Общественият посредник сезира прокуратурата след проверка в общинските наредби на Видин, Несебър, Долна Митрополия, във връзка с декларациите за освобождаване от плащане на такса битови отпадъци, когато имотът не се ползва, се приемат до 31 октомври, а в Община Стамболийски – срокът е до 30 ноември на предходната година.

Повод за проверката на омбудсмана и сезирането на ВАП са жалби на потърпевши собственици на имоти от Община Видин, които сигнализираха омбудсмана, че им се отказва прием на декларации, подадени след 31 октомври 2021 г., с аргумент, че са извършени промени в нормативната уредба.

В този конкретен случай Ковачева още в началото на тази година препоръча на ОбС – Видин да приведат незаконосъобразните текстове от наредбата си в съответствие със Закона за местните данъци и такси.

„Тъй като подзаконовия нормативен акт е издаден от общинския съвет, оспорването му е подсъдно на административен съд Видин, а съответната прокуратура (Окръжна прокуратура Видин) е оторизирана да подаде протест. Затова и материалите по преписката своевременно са изпратени с надлежен прокурорски акт по компетентност на същата, за протестиране на незаконосъобразните разпоредби пред административен съд“, пишат от ВАП.

Припомняме още, че в сигнала си до прокуратурата омбудсманът информира, че в наредбите на Пазарджик, Стамболийски и Бобов дол са включени допълнителни условия за освобождаването от такса за сметосъбиране и сметоизвозване. Проф. Ковачева дава примери с последните отчетени показатели на водоподаването и електрозахранването на имота; удостоверение от ВиК, удостоверение от електроразпределение, доказващи, че за определен имот през последните 3 месеца не е консумирана съответно вода, ел. енергия; липса на задължения за местни данъци и такси за предходни години.

Тогава омбудсманът изрично подчерта в становището си, че законодателят точно и ясно е регламентирал хипотезите на недължимост на таксата и всякакви допълнителни условия, включително изискването за представяне на удостоверения от доставчици на обществени услуги, не намират основа в закона.

Диана Ковачева бе категорична, че с въведеното изискване за липса на задължения към общината е нарушен един от основните принципи на доброто управление, а именно принципът на законност.

От ВАП информират още проф. Ковачева, че са „предприети същите действия по реда на надзора за законност относно проверка за законосъобразност и протестиране от страна на съответните прокуратури, с цел отмяна на норми от наредбите за администриране на местните такси и цени на услуги, издадени от общинските съвети в страната, вкл. на изброените в предложението Ви общини, предвид противоречието им с разпоредби от нормативни актове от висока степан.“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...