Новини от Пловдив » Важно » Цървена звезда: А ние в Белград тогава да поискаме транспарант „Косово е Сърбия“?
Важно Спорт

Цървена звезда: А ние в Белград тогава да поискаме транспарант „Косово е Сърбия“?

Баскетболният клуб Цървена звезда реагира с изявление след инцидентите, белязали мача от Евролигата срещу литовския Жалгирис в Каунас, когато баскетболистите на сръбския клуб отказаха да застанат зад транспарант с надпис „Спрете войната“ в цветовете на украинско знаме.

След подобно начало на мача се стигна до сблъсъци по трибуните между феновете на двата клуба, но и обидни викове към баскетболистите на сръбския клуб.

„КК Цървена Звезда, за да премахне всички спекулации и политизиране на нашия жест преди мача в Каунас, трябва да излезе с изявление. КК Цървена Звезда като спортен клуб и представител на Република Сърбия зае ясна позиция по отношение на конфликта в Украйна, нещо, което стана известно на хората от Евролигата и жителите на Жалгирис, че политизирането и носенето на знаме в цветове на всяка страна.

За съжаление молбата ни да не носим транспарант, който не е неутрален, не беше уважена и по този начин нарушава основните принципи на Евролигата и баскетбола. Как да тълкуваме скандирането на „Майната ти, Сърбия“, нападението и изгонването на фенове на Цървена звезда, защото носят нашето знаме и издигането на знамето на НАТО, както и възгласите „Слава на Украйна“.

Защо баскетболистите на Жалгирис не изнесоха транспарант през 1999 г. по време на агресията на НАТО: „Спрете агресията в Югославия“? Може ли КК Цървена Звезда да помоли всички, които ще играят в Белград, да носят транспарант „Косово е Сърбия“, за да интернационализира проблема.

Молим Евролигата да реагира незабавно, да заведе дисциплинарна процедура и да санкционира това нарушение на основните принципи на спорта. „КК Цървена звезда ще продължи да популяризира истинските ценности на баскетбола“, се казва в изявление на клуба./ПлодивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...