Новини от Пловдив » България » Д-р Иван Маджаров: За 20 години личните лекари намаляха наполовина
България Важно Здраве

Д-р Иван Маджаров: За 20 години личните лекари намаляха наполовина

Д-р Иван Маджаров
Д-р Иван Маджаров

За около 20 г. броят на личните лекари намаля наполовина. Трябва да помислим как да подкрепим този капацитет.Това заяви пред bTV председател на Управителния съвет на Български лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.

Основното, което отличава общопрактикуващите лекари от другите, е това, че те се занимават с продължително лечение и наблюдение на своите пациенти. Те не са медици на инцидентните случаи. Инцидентните случаи в родната медицина са, когато не ме на родното си място и трябва да потърсим неотложна помощ. Когато не сме в населеното си място е много трудно да намерим към кого да се обърнем, добави той.

Маджаров допълни, че БЛС е излязъл с писмо до всички страни по темата и към доц. Тонев (б.р. председател на здравната комисия в НС) и към Сдруженията на общопрактикуващите лекари, което призовава следващата седмица да се направи първата среща на работна група, където да се обсъди идеята за посещаването на повече от един общопрактикуващ лекар.

На въпрос как ще бъде решен проблемът с дългите опашки пред джипитата, д-р Маджаров обясни, че не може да бъде решен лесно. „Опашки има пред почти всички кабинети на личните лекари“, каза той.

За електронното досие и запазване на час за лекар, д-р Маджаров коментира, че това е бъдещето. „Електронното записване и сега е факт, повечето колеги са регистрирани в такива платформи и техните пациенти си записват час. Всеки, когато влезе в кабинета, желае да бъде обслужен максимално добре“, допълни шефът на БЛС.

За увеличението на заплатите в здравеопазването обясни, че все още не е ясно дали повишението в цените, които се договоратя с НЗОК, е достатъчно. „Предстоят срещи следващата седмица с директори на болници и ръководството на Здравната каса, за да разберат с какъв бюджет разполагат. Става въпрос за нещо като 100% увеличение на основните заплати и 25% на цените на клиничните пътеки. Има нещо, което трябва да изясним и чак тогава да се радваме“, коментира д-р Иван Маджаров.

„Сигнали за лоша грижа в домове за възрастни хора. В нашата държава не само когато става въпрос за социални домове дори за центрове, които предлагат медицински услуги щом не е финансирано от Здравната каса или от държавата, контролът остава настрани, заяви д-р Маджаров.

Разследване на bTV показа пореден сигнал за лоша грижа в дома за възрастни хора в село Рояк. „Някой си е открил старчески дом, не е лицензиран, не подлежи на никакъв контрол за стандарти, за това какъв капацитет трябва да поддържа и събира парите на хората. Това е голям проблем, защото държавата би трябвало да гарантира качество в тези социални и медицински услуги, независимо кой плаща, добави той.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...