Новини от Пловдив » Градът » Историческият музей в Стрелча гостува в Пловдив с изложба на Мильо Маринов Балтов
Градът Култура Пловдив

Историческият музей в Стрелча гостува в Пловдив с изложба на Мильо Маринов Балтов

Изложбата на Историческия музей в Стрелча „Мильо Маринов Балтов. Романтичният образ на вярата. 150 години от рождението на художника“ гостува на Реггионалния етнографски музей в Пловдив и ще бъде открита днес в 18.00 ч.

Изложбата представя картини на художника Мильо Маринов Балтов, който е една от интересните фигури в сферата на академичното църковно изкуство от началото на ХХ в. Той е образован в най-добрите традиции на европейското изкуство, негов наставник е Ярослав Вешин, с когото идват прогресивните идеи от Европа. Това си проличава в отношението към изразителността на линията, изграждане на триизмерност, интерес към пластичността и обема, търсене на ефектно осветление, стремеж към изискана класическа композиция и поза и т.н.

Художествено-декоративната дейност на художника съвпада с подема в храмовото строителство след Освобождението, движено от стремежа да се придаде колкото е възможно по-представителен вид на новостроящите се църкви. Образите в светската живопис, рисувани от Балтов носят чертите на духовността, на божественото.

Името на художника и общественика Мильо Маринов Балтов неизменно присъства в културния живот на град Стрелча, не само като представител на известен род и един от кметовете на града. То е живо и чрез иконите и стенописите в катедралния храм-паметник „Св. Арх. Михаил“, както и чрез колекцията на Историческия музей, в чийто фонд се съхраняват 27 негови произведения. Множество декоративни и иконописни творби в храмовете от пазарджишкия и пловдивския  регион също носят неговия подпис.

Настоящата изложба се осъществява в сътрудничество със Софийска градска художествена галерия, филиал „Васка Емануилова” и Милко Тодоров Балтов, Художествена галерия „Станислав Доспевски”, Пазарджик, Църковно настоятелство при храм-паметник „Св. Арх. Михаил”, гр. Стрелча и частни колекционери.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...