Новини от Пловдив » България » Д-р Брънзалов: Джипитата са намалели наполовина, но пациентите не
България Важно Здраве

Д-р Брънзалов: Джипитата са намалели наполовина, но пациентите не

Д-р Николай Брънзалов - зам.-председател на БЛС

„Три различни тези съм чул, откакто председателят на здравната комисия в НС доц. Тонев представи идеята за реформи в здравеопазването.“ Това коментира в „Денят започва“ зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов относно идеята за премахване на личните лекари. „Аз мисля, че е редно да тълкувам документ, а не думи“, подчерта той. „На срещата, която проведохме, беше обяснено, че всички пациенти, за които се заплаща дейност, ще останат в пациентските листи на общопрактикуващите лекари и всички остри случаи, след приключване на работнто време на личните лекари, пациентите ще могат да се самонасочват към спешна помощ. Каквато и ще реформа да направим, ние трябва да имаме кадрови ресурс. Това е проблем номер 1“, категоричен е той.

Общопрактикуващите лекари са намалели наполовина за последните 20 години, а българското население не е намаляло наполовина, обясни д-р Брънзалов. Той определи като „безумие“ факта, че потребителската такса от 2,90 лв не е променяна през последните години. „Ако тя беше функция от минималната заплата, направете си сметка каква трябваше да бъде“, коментира д-р Брънзалов. „Да ви дам една аналогия – ако някой ви е издал безплатна карта за транспорт, ватманът ли плаща? Това е направено с лекарите в момента“, обясни той.

„Спешната помощ поема и неосигурените пациенти. На различните места в България тя се осъществява много трудно, пак заради липса на кадри“, допълни д-р Брънзалов относно идеята за пренасочване на пациентите след работното време на личните лекари.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...