Новини от Пловдив » Важно » В село Макаров откриха телата на 132-ма разстреляни местни жители
Важно Войната в Украйна Свят

В село Макаров откриха телата на 132-ма разстреляни местни жители

По време на активната фаза на отбрана, в селището от градски тип са останали по-малко от хиляда жители от предвоенните петнадесет хиляди

В село Макаров, Бучански район, Киевска област, са открити телата на 132-а екзекутирани цивилни. Руските сили са унищожили селището на почти 40%. Това съобщи кметът Вадим Токар. „Събрахме телата на 132-а наши съселяни, те просто са били разстреляни“, каза кметът. Според него, преди войната в Макаров са живели 15 хиляди души, а по време на активната фаза на отбраната е имало по-малко от 1000 жители. В селото вече е разположен медицински пункт, който да осигури помощ в деокупираните наскоро територии.

„Според предварителните оценки, мащабът на разрушенията е около 40%. Окупаторите унищожиха почти цялата инфраструктура, оставиха бомбардирани жилищни сгради, напълно унищожиха болницата и детските градини. Сега възстановяваме електрозахранването в цялата Макаровска общност, работим, за да гарантираме, че газоснабдяването ще бъде възобновено след разчистване на териториите“, добави Токар.

Както бе съобщено, в село Макаров, което се намира на 50 километра от Киев, в първите дни на войната влезе руска военна техника възнамеряваща да пробие към столицата. В края на март националното знаме на Украйна се завърна върху местната административна сграда. Но руските сили продължават да нанасят ракетни и артилерийски удари. „В селото почти не са останали цивилни! Въпреки унищожаването на цялата инфраструктура, войските на Путин продължават да обстрелват селото с ракети!“, съобщи Министерството на отбраната още в края на март.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...