Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Градът » Доц. Ангел Иванов временно поема БСП – Пловдив
Градът Пловдив Политика

Доц. Ангел Иванов временно поема БСП – Пловдив

Атанас Петков ще изпраща буквар на Атанас Зафиров в София, защото не познавал Устава на БСП.

Галина ГЕОРГИЕВА

Доц. Ангел Иванов временно поема БСП – Пловдив. Общинският съветник е избран за изпълняващ длъжността председател на градската организация до провеждането на отчетно-изборната конференция, на която ще бъде избран нов градски лидер. Решението е взето на заседание на Градския съвет на социалистите снощи, обявиха днес на пресконференция в централата на партията в Пловдив. Решението се налага след като на 9 април НС на БСП прекрати предстрочно мандата на Димитринка Вакрилова и на районните председатели.

„В Решението на Националния съвет на БСП има мотиви, които са в разрез с Устава, приет на 5 февруари 2017 г.“ , каза Атанас Петков. “ Едно от обвиненията е, че Градският съвет многократно е надхвърлил  правомощията си като е свикал пълен цикъл отчети и избори в районната партийна организация. Не са писали коя, но става въпрос за районната организация в „Западен“. Това е изцяло в правомощията на Градския съвет, а там запознатите помнят какво се случи с председателя г-ца Десислава Йорданова и нейните посещения до прокуратурата. Тя нямаше как да си изпълнява функциите и бяхме принудени да свикаме въпросния цикъл отчети и избори. Другото, също изцяло в правомощията на ГС, е за дискусионните клубове“, коментира той.

Според Петков, който е участвал в подготовката на партийния устав, това са неверни твърдения, но на тяхна база НС насрочва пълен отчетно-изборен цикъл, прекратява правомощията на градския и районните председатели, описва се как да протекат изборите и т.н. Самата градска конференция трябва да се проведе до 30 юни.

Националният съвет предлага Общоревизионната комисия да извърши ревизия от 2016 и 2022 г. „Ревизията на касата приключи снощи. Оказа се, че има 17 стотинки в повече. Ще ги изпратим на НС в пликче, да ги заприходят и да ги разходят както намерят добре“, обясни Атанас Петков.

Съгласно Устава на БСП, само председателите на градския и районните съвети могат да бъдат освободени предсрочно. „Не отговаря на истината, че партийните съвети, според решението на НС, също са с прекратен мандат. В  чл. 18 е записано, че местните и национални органи се избират с мандат за 4 г., който изтича при конституиране на нов. Това означава, че предсрочно могат да бъдат освобождавани само председателите от Националния съвет. Партийните съвети си остават. При предсрочно прекратяване на мандата на председателя, съответният партиен съвет избира временно изпълняващ длъжността. Това е един от  заместниците, който да продължии дейността до избирането на новия партиен орган. Градският съвет  спазва Устава и избра доц. Ангел Иванов до избора на нов председател след провеждането на Градската конференция до 30 юни“, коментира Атанас Петков.

„На пресконференция преди два дни част от групата, с председател Атанас Зафиров, беше въвела в заблуждение медиите и обществото. Сигурно имат желание да преустановят дейността на пловдивската организация до 30 юни, но нямат такива правомощия. Или Зафиров, който е зам.-председател на Корнелия Нинова, чете стария Устав, или ако е чел новия и не е разбрал какво пише вътре, съм му подготвил едно букварче. червено е , тематично съм го избрал. Ще го изпратя на „Позитано“, за да попълни липсите, които предполагам, че са от началното училище и да достигнем съвършенството на четене с разбиране“, иронизира Атанас Петков.  Според него действията на председателя Корнелия Нинова са пореден опит да бъде заглушен гласа на пловдските оциалисти. По този начин тя отклонявала и вниманието от бездействието на правителството по отношение на тежките икономически проблеми в държавата и галопиращите цени.

„БСП участва в управлението на страната и ще понесе своите удари, които ще се отразят на следващите избори. Въпросите, свързани с управлението на държавата са много и БСП мълчи по голяма част от тях. не чух Нинова да защити изгонения зам.-министър на здравеопазването, нито причините това да се случи. не разбрах как министерство на икономиката ще повлияе върху рязкото повишение на цените, което бърка в джоба на всички българи. Не съм съгласен с тезата, че инфлацията е 10%“, заяви Петков.

„Районните партийни съвети ще продължат да изпълняват дейността си, трябва да изберат временно изпълняващи длъжността председател и да насрочат цикъла за отчети и избори. Градската конференция се определя от Градския съвет“, каза още той.

Социалистите реагирали доста бурно на информацията за решението на Националния съвет. „Имаше голяма среща в сряда вечерта, над 150 души дойдоха и гласно възразиха срещу решението и се обявигха в подкрепа на организацията си, без значение дали Националния съвет ще иска да разбие последния остров, който има собствено мнение в нашата партия. Всички са единодушни, че не са съгласни с това решение и сега не е момента за подобен ход“, категоричен бе Атанас Петков.

„Има малка група, подклаждана от националното ръководство, да думкат тъпана колко са недоволни, но това са хора, които самите организации не ги припознават като ръководители. Стотици наши членове и симпатизанти се дистанцират от това решение на Националния съвет. Резултатите на изборите показаха много неща при водач Корнелия Нинова. Няма как да обвинаваме градското ръководство на Пловдив за националната катастрофа на БСП“, коментира още Петков.

„От едната страна стоят около 30-ина човека, от другата стана е цялата партийна организация. Част от тази работна група, се превърнаха в професионални писачи. Писаха и срещу всички председатели на БСП в Пловдив – от Захари Георгиев до Димитринка Вакрилова. Има хора, които са компрометирани, участвали са на избори с други партии срещу кандидатите на БСП“, включи се и доц. Ангел Иванов.

На въпрос дали ще бъде обжалвано решението на НС, Николай Радев каза : „Ще обжалваме пред арменския поп, защото националната контролна комисия оставя през годините без разглеждане различни други въпроси, поставяни от пловдивската организация“.

 

Още новини по темата

Николай Радев: БСП ще гласува „против“ бюджета, парите отново ще минат покрай Пловдив

Корнелия внезапно обезглави БСП – Пловдив

Времянка поема БСП Пловдив до края на юни

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...