Левицата 14
Новини от Пловдив » Градът » Техническият университет отбелязва 130 години от първия полет с балон над Пловдив
Градът Образование Пловдив

Техническият университет отбелязва 130 години от първия полет с балон над Пловдив

Техническият унивреситет в Пловдив
Техническият университет в Пловдив

Технически университет-София, филиал Пловдив и специалност „Авиационна техника и технологии“, с подкрепата на Община Пловдив, НТС с ДТН – Пловдив и Латекоер – България, организират поредица от събития днес, с които се отбелязват 130 години от първия полет с балон над град Пловдив и началото на въздухоплаването в България и Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Началото на програмата е от 14.30 ч. в III учебен корпус на Технически университет, филиал Пловдив, (вход от ул. Кръстьо Пастухов) с откриването на събитие и презентация на тема „Начало на въздухоплаването в България“, представена от доц. Атанас Начев от Филиала.

В 16.30 ч. до фонтана на Деметра в Цар Симеоновата градина, е предвидено откриване на изложба „Начало на въздухоплаването в България – 1892 г.“. Изложбата е подготвена с материали, любезно предоставени, от фонда на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив, и с художеството оформление и дизайн на Златка Бръшкова и Георги Райнов, студенти в Технически университет, филиал Пловдив.

В 17.00 ч. в пространството на ул. Гладстон 10 ( широкото пространство от северната страна на Цар Симеоновата градина) ще бъдат осъществени демонстрационни полети с балон с горещ въздух. Демонстрациите ще бъдат на метри от мястото, на което преди 130 години, пред гостите на Първото световно земеделско-промишлено изложение в град Пловдив, е изпълнен първия полет с балон. В небето над града, тогава, се издига френския въздухоплавател Йожен Годар със своя сферичен балон „Ла Франс“.

В специалност „Авиационна техника и технологии“ се обучават студенти, бъдещи авиационни инженери с национална и международна реализация. Завършилите специалността могат да работят в ръководството на въздушното движение, авиокомпании, летищни комплекси, авиационни фирми и в авиоремонтни и авиопроизводствени компании.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...