Новини от Пловдив » Градът » Диян Никифоров представи книгата „Феноменът пловдивски спорт“ пред ученици от Спортното
Градът Образование Пловдив

Диян Никифоров представи книгата „Феноменът пловдивски спорт“ пред ученици от Спортното

От Спортно училище „Васил Левски“, на което бяха дарени 50 книги „Феноменът пловдивски спорт“, започна вчера традиционната си благотворителна кампания Радио Пловдив и „Пловдив Тех Парк“ под надслов „Великденска благотворителност за пловдивския спорт“. Авторите – Диян Никифоров, Илия Кисимов и Нейко Дамянов, са събрали историите на 50-те най-известни спортисти на града ни, сред които Стефка Костадинова, Николай Бухалов и Йордан Йовчев.

Диян Никифоров

 

На представянето на книгата в Спортното школо освен журналистът и заместник-директор на радио Пловдив Диян Никифоров, присъстваха и две от героините в нея– олимпийските шампионки по гребане Сийка Келбечева и Стоянка Груйчева, които споделиха емоциите от златните си медали на Игрите в Монреал през 1976 и бронза в Москва през 1980. Срещата, на която ученици и учители слушаха с интерес любопитните факти за именитите пловдивски състезатели, беше открита от директора на СУ „Васил Левски“ – Ружка Генова.

Пред младата аудитория Диян Никифоров изтъкна, че една четвърт от извоюваните от всички български спортисти отличия на олимпийски игри са на пловдивски състезатели. От общо 218 медала, 58 са дело на пловдивчани. Към това трябва да добавим и спечелените 35 златни отличия от световни и 47 от европейски първенства. Никифоров сподели, че е завършил английска гимназия, макар че мечтаел да учи в спортно училище. Затова пък по-късно, в кариерата си на спортен журналист, остава завинаги свързан със спорта.

Ружка Генова

Представяйки книгата „Феноменът пловдивски спорт“, написана в съавторство с Илия Кисимов и Нейко Дамянов, Никифоров призова младите спортисти да имат мечти, да се стремят към тях, но едновременно с това отбеляза, че без работа, труд и отговорност не е възможно постигането им.

Върху това акцентираха и олимпийските шампионки по академично гребане Стоянка Груйчева и Сийка Келбечева. Авторът си спомни пред всички в залата как навремето вълнението от тяхната олимпийска победа го е накарало да прегръща черно-белия телевизор, а английската кралица Елизабет II става на крака, докато трае награждаването им и звучи българският химн. Двете дами споделиха, че спортът ги е научил на много неща, но на първо място – на труд, дисциплина и търпение. „Не може да се скочи веднага на най-високото стъпало. Дерзайте!“ – отправиха посланието си олимпийските шампионки. Като продължение на техните думи Диян Никифоров каза, че за да победи човек другите, трябва да победи най-напред себе си и че тяхната история намира място на страниците на книгата му, защото когато трудността е била пред тях, те са намирали сили да продължат.

В заключение спортният журналист отправи молба към учениците, призовавайки ги да четат. „Вложеният труд се отплаща“- каза той и си припомни думите на своя баща, който навремето го е мотивирал да чете. Във всяка книга можеш да намериш дума или изречение, които по-късно ще ти помогнат в живота,  казвал бащата. Факт, който по-късно се потвърждава.

По случай Великденските празници – време, в което човек преосмисля своя живот, приоритети и взаимоотношения, той призова младите спортисти да бъдат отговорни – към себе си и към тези, с които ги среща животът. Главният изпълнителен директор на „Пловдив Тех Парк“ Венелин Йорданов, който присъства на събитието, също пожела успех на учениците и изрази надежда, че и техните имена ще се четат в една следваща класация на шампионите в града под тепетата.

С разнообразни инициативи Спортно училище „Васил Левски“ се включи миналата седмица в националния маратон на четенето, който за 17-ти път се провежда в страната. Учениците бяха ангажирани с различни дейности за насърчаване на интереса към книгите. Те са част от националната кампания “Маратон на четенето” по повод Международния ден на книгата и авторското право – 23-ти април. Стихове и откъси от разкази в изпълнение на ученици звучаха по училищното радио всеки ден.

Благотворителната инициатива „Купи книга – получи цвете и усмивка“ бе кулминацията на Седмицата на четенето в школото. Ученици дариха българска и световна класика, енциклопедии и книги на английски език за базара, чиято цел е попълване на фонда на школската библиотека. Част от заглавията бяха предложени на символични цени и изкупени за броени минути, а със събраните средства ще бъде обогатен библиотечният фонд на училището с нови издания.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...