Quantcast
Майонеза Краси
Новини Пловдив » Градът » Американската мечта? Тотев взе билет за Новия свят, за да избяга от годеницата
Градът Култура Митовете на Пловдив Не забравяй Пловдив Пловдив! Посоки

Американската мечта? Тотев взе билет за Новия свят, за да избяга от годеницата

  • Всеки ден вестниците заклеймявали на първа страница незаконната емигра­ция, а на тре­та и четвърта пускали реклами на фирми, които помагали на бълга­рите да напуснат стра­ната
  • Първият български заселник в Америка е шефът на библиотеката в Пловдив Илия Йовчев
  • В Торонто (Канада) имало 300 ресторанта, които предлагали български деликатеси

 

Владимир БАЛЧЕВ продължава в Plovdiv-press.bg своята авторска рубрика „Не забравяй, Пловдив!“, в която разказва важни и интересни моменти от историята на града ни, както и истории за бележити пловдивчани и гости на Пловдив. Всички статиии са плод на изследователската дейност и задълбочените проучвания на Владо Балчев през годините в архивите и в множество чужди библиотеки. Днес Владо Балчев разказва за българите и Американската мечта. Оказва се, че Пловдив е дал много по темата.


Статистика от 1933 г. по­казва, че във всеки един от ща­тите на Америка живеели бъл­гари.  Сънародниците ни се сре­щали дори в мразовитата Аляс­ка. Няма индустри­ален център от онова време без българска хлебарница, ресто­рант или магазин за хранител­ни стоки. Само в Торонто (Ка­нада) повече от 100 хлебарници предлагали „наш и всякакъв друг вид хляб“, а в 300 ресторанта можели да се открият де­ликатеси от всички краища на България.

Приема се, че първият български заселник в Америка е Илия Йовчев от Сливен. В дневника си Йовчев записва, че пристигнал в Ню Йорк привечер на 28 юни 1870 г.

Йовчев е и първият български журналист, който сътрудничи на вестниците в Съединените  щати. Завръща се в отечеството през 1879 г.

Илия Йовчев
Илия Йовчев

Илия Йовчев е първият български заселник в Америка и първият българин, който сътрудничи на вестниците в Съединените  щати

Установява се в Пловдив, където заема няколко длъжности в администрацията на Източна Румелия. От 1883 до 1887 г. е управител на Областната библиотека и музей (сегашната Народна библиотека „Иван Вазов”). Напуска окончателно България през 1898 г. след скандала с повторното спиране на издавания от него вестник „Родолюбец”.

Българското нашествие в САЩ започнало след 1903 г. През 1907 г. можем направо да гово­рим за потоп – всеки презокеански кораб стоварвал по 200-300 души.. Тъкмо навреме дошли съна­родниците ни, за да видят и другата Аме­рика – на финансови­те кризи. Маса народ останал без работа, а първи си изпатили „го­стите“ от Балкана. Мнозина умрели от глад.

И тръгнали телеграми към България: да пра­тят пари за завръщане в родината, че в Америка ще се мре

Тогава правителст­вото в София решило да се намеси. Всеки ден вестниците заклеймявали на първа страница незаконната емигра­ция, а на тре­та и четвърта пускали реклами на фирми, които помагали на бълга­рите да напуснат стра­ната. В далаверата би­ли замесени банките, а и хора от правителс­твото. Чиновниците ох­кали и пъшкали от жал по заминаващите, в съ­щото време си вдига­ли нови къщи с парите от фирмите, фирмите пък печелели от гурбе­тчиите. Като стигнала в София вестта за ги­белта на огромния ко­раб „Титаник“, първи банките се обадили – всяка твърдяла, че ни­кой от нейните клиен­ти не е загинал. Нека чакат телеграма от Америка. В някои села от Троянско и Севлие­вско телеграми от „оцелелите“ не са по­лучени и до ден дне­шен.

Едни напус­кат родината, за да търсят пре­питание по да­лечни земи, други се спасяват от полиция или врагове.

А младият пловдивски каменоделец Никола Тотев избягал от годеницата си. Още преди сватбата момичето си показало рогата и Никола решил, че с него не може да се живее

Никола Тотев с група приятели, 1925 г

И като хукнал, спрял се едва във Франция. Срещу 5000 лева посредник го уредил с паспорт. От тях 1000 лева отишли за чи­новници по веригата, част за формалностите и таксите. Визите станали за три дни. Чиста работа!

Едва когато пристигнал в Марсилия, Никола Тотев писал на родителите си каква я е свършил. После наел стая в евтин хотел и легнал да спи. Събудил се посред нощ. Целият бил в кръв и накичен с дървеници. По стените и леглото пълзели цели пълчища от кръвожадните животинки. Облякъл се нашенецът набързо, взел си куфара и напуснал хотела. Така завършила първата му нощ на френска земя. Било през май 1928 г. В Марсилия имало българс­ка гостилница. Там посъ­ветвали Никола да се при­юти в един капуцински ма­настир. Наистина, в света­та обител било чисто, давали без­платна храна, но Тотев искал да работи. Поел отново на път. След дълги обиколки стигнал до Бел­гия. Намерил работа в една карие­ра за добиване на мрамор. Още през първите дни станал свидетел на инцидент – камък затиснал ръ­цете на италиански работник. Край него сънародниците му се правели, че нищо не виждат. Ско­чил българинът, освободил ръцете на италианеца. После се замислил.

Непрекъснато му повтаряли, че в чужбина трябва да се пази най-много от българите, защото винаги са готови да ти за­бият нож в гърба. Оказало се оба­че, че европейците били по-лоши

 

Никола Тотев (на преден план вдясно)

Това откритие успокоило Никола. Пловдивчанинът останал в Белгия близо година. Свикнал с работата, бързо показал майстор­лък.

Белгийците го приели като свой човек, дали му доста висока заплата, не след  дълго около него се завъртели две момичета. Въоб­ще нещата се нареждали от добре по-добре. Само че било прекалено спокойно и уредено. Не му бил по душа такъв живот на Никола, ис­кало му се още да поскита, да ви­ди и други страни. Никола Тотев посъбрал в Белгия достатъчно пари и решил да тръгне за Америка. Без много да му мисли, зарязал хубава­та работа  в Белгия и отново поел на път.

Луксозният пасажерски кораб “Djenne “ в пристанището на Марсилия. В него нямало каюти трета класа, предпочитана от българските емигранти.

 

 Страница от спомените на каменоделеца Никола Тотев

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...