Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » НСИ: По-малко родени деца и повече разводи спрямо 2020 г. у нас
България Важно

НСИ: По-малко родени деца и повече разводи спрямо 2020 г. у нас

НСИ
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

По-малко родени деца и повече разводи през миналата година спрямо 2020 г. Това става ясно от данни на Националния статистически институт. Разводите през миналата година са с 11 на сто повече от тези през 2020 г. 77% от тях са в градовете и се разтрогват средно, след средно 15 години брак.

През 2021 година са родени малко над 59 000 бебета, което е спад с 0,7 на сто спрямо 2020 г. Средната възраст на жените за първо дете остава непроменена – 27 години.

Най-висока е раждаемостта в Сливен. Следват София и Пловдив. Най-малко деца са се родили в Кърджали, Смолян и Габрово.

В столицата средната възраст за раждане на първо дете е 30 години, а най-млади са майките в Сливен – средно на 22 години.

През миналата година едва 13 на сто от семействата са се решили на трето дете. Половината от родените бебета са първи за майката.

„България изостава с подкрепата на многотедните семейства, на множествената раждаемост“, каза пред bTV доц. Алексей Пампоров, социолог и експерт по демография. Намаляват и жените във фертилна възраст – за 10 години са с 218 хиляди по-малко.

„Жените между 20 и 45-49 са една значителна част от мигрантите. Тук няма кой да остава и да ражда, така да кажем. Затова раждаемостта в абсолютни стойности е по-ниска“, обясни Пампоров.

И още – 60% от децата са родени без сключен брак между родителите. Тези двойки обаче не влизат и в статистиката за бракоразводност.

Според експерти по-големият брой на разводите в градовете е пропорционален на населението в тях.

„България след Италия, Ирландия и Малта е сред страните с най-ниска бракоразводност“, заяви доц. Алексей Пампоров.

През 2020-та у нас – обратно на световната тенденция – е имало спад на разводите. Тази година броят им е колкото преди COVID кризата.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...