Quantcast
Майонеза Краси
Новини Пловдив » България » В УМБАЛ „Свети Георги“ отстраниха успешно тумор от главата на 61-годишна пациентка
България Важно Градът Здраве Пловдив Пловдив Важно

В УМБАЛ „Свети Георги“ отстраниха успешно тумор от главата на 61-годишна пациентка

Интегрален център на УМБАЛ „Свети Георги“ с поредна успешна операция

 

Изключително прецизна ендоскопска операция за премахване на доброкачествен тумор (остеом), разположен във фронталния синус на носната кухина бе извършена в Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. Пациентът е жена на 61–годишна възраст, която постъпва в Клиниката по УНГ болести в лечебното заведение с оплакване от затруднено носно дишане, болки в дясната лицева половина на глaвата, включително и ушната мида.

Хирургичната интервенция бе извършена от изпълнителния директор на УМБАЛ „Свети Георги“ и ръководител на Катедрата по ушно – носно – гърлени болести на Медицински университет в Пловдив проф. д-р Карен Джамбазов.

Преди години, пациентката е диагностицирана в друга болница в страната с 2 см костен тумор – остеом в десен фронтален синус и малък остеом в етмоидален синус вляво. „Този вид тумори са доброкачествени, без разсейки, като имат локален деструктивен растеж“, уточни проф. Джамбазов. Той обясни, че по тази причина на пациентката не предстоят други операции или терапии и ще бъде изписана до 48 часа след операцията. Остеомът представлява костна тъкан, която се развива върху друга кост, най-често в областта на черепа, на носа или околоносните кухини. Причината за възникването му е неясна, но се предполагат различни теории, свързани с ембрионалното развитие, травми или инфекциозни фактори. Основният симптом е болката. Пациентите я описват като дълбока, продължителна и интензивна болка. Най-често се локализира от страната на лезията, като е по-интензивна през нощта и възпрепятства спокойния сън. Ефектът от болкоуспокояващи е добър, но временен.

За поставяне на диагнозата е необходимо да бъде извършена компютърна томография. Рентгенова снимка и ядрено-магнитен резонанс също могат да бъдат полезни в отделни случаи. В конкретния случаи на пациентката е направен съвсем малък външен разрез в областта на челото. Използвана е модифицирана отворена техника с остеопластично ламбо. Остеомът е премахнат напълно, без да се запълва кухината на синуса. Това запазва максимално неговото правилно функциониране и снишава до минимум възможността от усложнения.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...