Quantcast
Майонеза Краси
Новини Пловдив » България » Запис на бТВ разкрива с какво Кирил Петков вбеси превозвачите
България Важно

Запис на бТВ разкрива с какво Кирил Петков вбеси превозвачите

Исканията на транспортния бранш към правителството не могат да бъдат изпълнени, а политическият елемент в тях ще доведе до нова криза в управлението на страната. Това става ясно от запис, с който bTV разполага, и за който се твърди, че е от провалилата се среща на протестиращите браншовици с властта вчера в Министерския съвет. Тогава превозвачите си тръгнаха възмутени от поведението на премиера Кирил Петков. В записа, чиято достоверност bTV не може да потвърди, глас, приличащ на този на министър-председателя подробно обяснява ситуацията, в която е държавата. Директно е адресирано едно от основните искания – падане на акциза на горивата.

„Нашата ставка е най-ниската разрешена. Казах на Европейски съвет „временно, за малко, докато е криза“, но този тип решения се вземат с мнозинство и много министър-председатели скочиха: „Ако разрешим на България, всички наши опозиционни партии ще искат същото да се случи в нашите страни, това е огромна дупка за бюджета“. Тази дерогация в този момент няма как да се случи“, обяснява Кирил Петков.

Той разказва и за споделеното му от румънския президент – след опит на Букурещ да свали акциза без да предупреди Брюксел, цените първо бързо са „наваксали“ нагоре намалената ставка, а след това ЕС е заплашил с големи санкции.

Въпреки това, мъжки глас, който се представя за Йордан Арабаджиев, повтаря исканията на бранша, като подчертава, че има писмо от еврокомисар, че е възможно падане на акциза за 6 месеца, а също и премахване на биодобавката. По думите му на бранша не е било обърнато внимание, а даже и са се увеличили тол таксите: „Ние бяхме оприличени на камионите, които не искат да плащат и ще плащат. Допълнихме исканията си с искане за оставка на министрите Асен Василев, Гроздан Караджов и Николай Събев“.

Глас, приличащ на този на Събев, припомня, че до момента е имало голям брой срещи, на които са били обсъдени конкретни мерки, включително – по-добри условия за работа на бранша в източно направление: „Независимо от всички тези усилия, вие излязохте на протест, т.е. не сте имали желание да преговаряме, вие сте искали да излезете с жилетките. Никой не ви ограничава да протестирате, но нека да преценим цялата тази ситуация – цялата криза е за български народ“.

Кирил Петков отбелязва: „Държавата не е нищо повече от преразпределител на пари. Ние не изкарваме пари, аз нямам пари за даване – ако имам пари за даване, те са от моята заплата. Ние имаме задължение да използваме парите на данъкоплатците по най-разумния начин“. Той отговаря директно на искането за оставки: „Оставка на тримата министри, ако се случи, просто цялото правителство пада, няма никакво съмнение в това. Логично е да помислим какво означава това – служебен кабинет, следващи избори, комбинация от „Възраждане“, разни други новородени партии. Шансът за някакво правителство е близко до нула и, ако има такова правителство, България ще плаче, единствената причина, заради която още съм мотивиран да съм тук, е, че този сценарий като българин не мога да го позволя“. Той отново призовава за диалог, като подчертава, че голям проблем в момента е, че всеки гледа само собствените си проблеми: „Зърнарите искат да си внесат зърното на макс сега, когато цените са много високи, целият бизнес иска (не се чува – .б.р) със стока, вашите искания е ясно – има една липса на колективно мислене“. „Ако мислите, че ГЕРБ ще се върне на власт и ще оправи всичко – това, което заварихме е МВР сектор – 2/3 ТЕЛК, инвалиди, отбраната – повечето са пенсионери, здравеопазването – огромни дупки…“, описва Петков. В този момент женски глас го обвинява, че разводнява темата. Пред bTV Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи потвърди, че тя казва: „Вие сте ни поканили по конкретни теми, в момента разводняваме темите, Вие имате среща след това и въпросите, които ние имаме, остават без отговор в момента“.

Мъжкият глас отговаря: „Повярвайте ми, ако не искате да ме слушате, вратата е там. Ето я. Зад вас. Аз решавам тук, какво ще говоря и как ще говоря“. Това съвпада с разказа на превозвачите след срещата и на Милтенова в „Тази сутрин“. Следва шум от напускане на залата и иронични аплодисменти. В края на записа се чува отново гласът, приличащ на този на транспортния министър: „Аз ви гарантирам, че няма да има нарушение на доставките за тази държава“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...