Quantcast
Майонеза Краси
Новини Пловдив » Важно » Искате ли да чуете как звучи черната дупка? НАСА успя да запише звука на това космическо явление
Важно Суматоха

Искате ли да чуете как звучи черната дупка? НАСА успя да запише звука на това космическо явление

Тази черна дупка за първи път предизвика интерес сред любителите на науката преди повече от две десетилетия и този нов подвиг бележи още една стъпка в разбирането на мистерията на Космоса.

Въпреки че мнозина вярваха, че звукът в космоса просто не е възможен, НАСА разбива мита, пускайки нов видеоклип, който ни позволява да чуем как звучи черната дупка в центъра на галактиките Персей.

Въз основа на звуковите вълни, които астрономите са получили преди това, тази нова мечта за астрономически данни позволява този звук да бъде чут, тъй като е бил пуснат от НАСА.

„В известен смисъл това е сън, различен от всеки друг, направен по-рано, тъй като отново е фокусиран върху действителните звукови вълни, разкрити в данните на X -Ray обсерватории“, казва НАСА в изявление.

„Популярното погрешно схващане, че във Вселената няма звук, идва от факта, че по-голямата част от пространството по същество е вакуум, което не дава основа за разпространение на звукови вълни.

Галактиките, от друга страна, имат голямо количество газ, което прави сто или хиляда галактики вътре в него, осигурявайки основата за преместване на звукови вълни “, добавиха учените.

Интересното е, че звукът е свързан с тази черна дупка от 2003 г., след което астрономите са установили, че тя изпраща налягане на вълните, които продължават да създават вълни в горещия газ на този клъстер. Според космическата агенция обаче откритието е показало, че ние хората всъщност не можем да чуем 57 октави под средния C тон.

„Звуковите вълни бяха извлечени в радиални посоки, т.е. извън центъра на сигнала, и след това бяха повторно синтезирани в обхвата на човешкия слух, така че се увеличиха с 57 и 58 октави над истинската им височина“, се казва в изявлението.

„С други думи, чувате 144 квадрилиона и 288 квадрилиона пъти от първоначалната им честота“, казва НАСА.

Тази черна дупка за първи път предизвика интереса на любителите на науката преди повече от две десетилетия и това ново постижение бележи още една стъпка в разбирането на мистерията на космоса./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...