Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Градът » В Пловдив разиграват битката при Драва с оригинална бойна техника от Втората световна война
Градът Пловдив

В Пловдив разиграват битката при Драва с оригинална бойна техника от Втората световна война

Клуб за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“ ще представи „Дравска епопея-1945“, която ще се проведе днес в Пловдив. Събитието е от  12 часа , моста над Марица, западно от Пловдив.

Ще участва оригинална бойна техника от Втората световна война! Дравската отбранителна операция на 1-ва Българска армия не случайно е наречена „Дравска епопея“.

Всички показани символи във възстановката са единствено с цел историческа реконструкция и по никакъв начин за пропаганда на нацизма! Използваните в реконструкцията оръжия са за културни цели, обезопасени по закона или теглови макети също обезопасени по закона и за въпросната реконструкция всичко е съгласувано с регионалната служба на КОС на МВР, информират организаторите.

По време на нея Българската армия успява да направи невъзможното-да спре опитните и превъзхождащи ни в бронирана и моторизирана техника сили на Третия райх, настъпващи в района на Нагятад-Хересне и опитващи се да създадат предмостие на северния бряг на река Драва.

В по-глобален мащаб, Дравската отбранителна операция на 1-ва БА в случая поставена под командването на 3-и Украински фронт е част от отбранителната Балатонска операция на Червената армия от периода 6 до 21 март 1945.

Хитлеристката операция под названието „Пролетно пробуждане“ е последната голяма настъпателна операция на Третия райх и има за цел да отвлече главните съветски сили от Берлин, да обкръжи и унищожи 57-ма съветска и Първа българска армия и да достигне река Дунав.

В Дравската отбранителна операция Първа Българска армия възпрепятства настъплението на части от 2-ра танкова армия и най- вече 91 армейски корпус. Тя успява да обезсили и спре 104-а и 297-ма дивизии и да нанесе загуби на 13-а СС планинска и 16-а СС моторизирана дивизия на Вермахта, който в последствие е контраатакуват и отхвърлен на запад.

В тези боеве противникът загуби 4395 убити офицери и войници. От Първа българска армия паднаха убити 1518 офицери и войници, а ранените са около 2500./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...