Quantcast
Майонеза Краси
Новини Пловдив » Важно » ИТН подема инициатива за отделяне на град Кърджали като отделна от селата община
България Важно

ИТН подема инициатива за отделяне на град Кърджали като отделна от селата община

От партия „Има такъв народ“ подемат инициатива за отделяне на град Кърджали като самостоятелна община, а селата в отделна. Това обяви в родопския град председателят на Парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов, предаде БТА.

Той посочи две причини за инициативата. Едната, по думите му, е възможността селата да могат да кандидатстват по различните оперативни програми за развитие на селските райони и така да бъде повишен стандартът в тях.

„От друга страна Кърджали като самостоятелна община ще има много по-честни избори и за кмет и за народни представители. В крайна сметка на парламентарните избори на предния парламент победи ИТН, което не го казвам като пример, че ние ще спечелим в Кърджали. Казвам само, че няма да победят ДПС“, обясни Йорданов.

Той уточни, че ще потърсят подкрепа от коалиционните си партньори на местно ниво, като контактите започват още от утре, за да бъде сформиран инициативен комитет. „Отделянето на град Кърджали като самостоятелна община законово е доста тромава процедура, но не е невъзможна“, каза още Тошко Йорданов.

На въпрос дали от партията са правили разчети ще издържи ли чисто финансово отделен самостоятелно като община град Кърджали, защото идеята се поставя не за първи път в годините, Йорданов отговори, че разполагат с достатъчно експерти, които да направят финансовите и административни разчети.

„Когато човек не иска да свърши една работа, винаги си намира оправдание“, коментира още председателят на парламентарната група на ИТН.

Инициатива за административното отделяне на град Кърджали от селата в отделна община последно бе подемана през 2015 г. от местните социалисти, чрез искане за местен референдум. И тогава мотивът бе, че това би гарантирало по-справедливо разпределение на влиянието на политическите сили, тъй като влиянието на ДПС е предимно в селата около Кърджали.

Тошко Йорданов бе в Кърджали за среща със симпатизанти на партията, заедно със заместник-председателя на парламентарната група Виктория Василева и техни колеги. Кърджали е вторият град от обиколката на народните представители из страната, след Пловдив. Идеята е да бъдат посетени всички областни градове, за преки срещи с хората.

„Установихме, че няма кой да стои и да гледа цял ден парламентарния контрол. Затова решихме да тръгнем сред хората и да обясняваме какво реално сме свършили“, каза Тошко Йорданов.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...