Quantcast
Майонеза Краси
Новини Пловдив » Регион » Смолян » 100 каба гайди и десетки чевермета на празника в Златоград СНИМКИ
Златоград Регион Смолян

100 каба гайди и десетки чевермета на празника в Златоград СНИМКИ

Снимка: smolyanpress.net

100 каба гайди засвириха на откриването на празника на чевермето днес в Златоград. Водени от кмета на община Златоград Мирослав Янчев, който също е гайдар, шествие от гайдари и от стотици хора премина през централните части на най-южния ни град в празничната фиеста. От снощи в Златоград се завъртяха по традиция десетки чевермета едновременно пред очите на туристите, съобщи smolyanpress.net.

Празникът се възражда след 2-годишно прекъсване, заради пандемията и според организаторите събира в пъти повече гости от цялата страна и от Северна Гърция, след като наскоро, отново след 2 години прекъсване, бе отворен за преминаване на леки автомобили ГКПП -Златоград.

Снимка: smolyanpress.net

Препоръчителният дрескод за всички за събитието бе народна носия, а идеята е да се съхранят и продължат българските традиции.

С шествието, водено от гайдарите, чеверметата бяха пренесени до площада.

Тържественото откриване на празника направи кмета Мирослав Янчев с най-малкия гайдар.

Програмата продължава с концерт-спектакъл на Николина Чакардъкова и Неврокопските танцьори, Виевската фолклорна група, самодейни състави от читалище „Просвета“ в Златоград и гр.Костандово, участие на народните изпълнители Росица Пейчева, Николай Славеев, както и ансамбъл „Българе“ с музикално-танцов спектакъл „Истинската българска традиция“.

Проведе се и гайдарско надсвирване в четири възрастови групи – до 10 г., от 11 до 14 г., от 15 до 18 г. и над 19 г. Изпълнителите на емблематичния за Родопите музикален инструмент бяха оценявани от жури, в което са включени известните гайдари Костадин Илчев и Петър Янев, почетният консул на България в Конго Теодора Игнатова.

Снимка: smolyanpress.net

Кметът на Златоград Мирослав Янчев, който също е гайдар, даде специална награда в надсвирването. Призът на кмета е за най-добро изпълнение на „Излел е Делю Хайдутин“.

Сред гостите бяха министърът на околната среда и водите Борислав Сандов и проф. Николай Овчаров.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...