Новини от Пловдив » България » Домът за възрастни „Св. Георги“ във Варна работи без лиценз от края на миналата година
България Важно Инциденти

Домът за възрастни „Св. Георги“ във Варна работи без лиценз от края на миналата година

Проверка от Агенцията за качеството на социалните услуги, назначена от Апелативната прокуратура във Варна е констатирала множество нарушения в дома за стари хора „Свети Георги“, където днес загинаха четирима души при възникнал пожар. Има заподозрян извършител – 53 годишен психично болен обитател на дома, преместен преди дни от друго социално заведение. Настаняването на психично болни хора в домове за възрастни е едно от установените нарушения. Освен това, още в края на миналата година от Агенцията за качество на социалните услуги, отказват да преиздадат лиценза за работа на дома „Свети Георги“. Въпреки това той продължава да работи.

Следват нови проверки през април. Издадени са два нови акта за административно нарушение, поради неспазване на разпоредбите. Доставчиците на социални услуги могат да предоставят такива само след издаването на лиценз, обясняват от Агенцията за качество на социалните услуги. Те вече са сезирали Прокуратурата и Община Варна. А хората настанени в дома, след пожара, сега пак са по стаите си.

Огънят e тръгнал от стая на приземния етаж, видими следи от пожара по сградата на социалното заведение няма. Според информация на работещи в Дома, вечерта на смяна са били само двама санитари. Изведнъж камерите, които наблюдават, побелели и те помислили, че има технически проблем.

Оказало се, че има пожар и димът вече е изпълнил стаята. Служителите се обадили на телефон 112. Екипите на пожарната пристигнали бързо, но четирима души вече били мъртви. Всички те са били настанени в една стоя. Две жени- на 83 и 67 години са настанени във Военноморска болница.

Заподозрян за палежа е 53-годишен мъж с церебрална парализа. Първите му думи били, че прави саботаж, казаха служители от Дома. Според тях в досието му нямало данни за психично заболяване. Дали това е така, ще стане ясно от съдебно- психиатричната експертиза

„Преместен е от друг дом, който се е намирал в град Девня и след неговото закриване е преместен в този Дом. Иззети са записи от камерите и това, което се вижда ни навежда на тази мисъл, че евентуалният извършител на деянието е 53-годишен мъж, който е обитател на точно тази стая, където възниква пожарът“, обясни старши комисар Атанас Миков- директор на ОДП-Варна.

Само преди дни стана ясно, че при проверки на Домове за стари хора във Варненска област са установени редица нарушения. Едно от най-фрапантните е настаняване на хора, които не отговарят на критериите.

„Били са настанявани хора с тежки психически заболявания, с физически увреждания, с деменция, които не позволяват настаняването им в такива домове“, каза Стефка Якимова, говорител на Апелативната прокуратура – Варна.

Трагедията днес коментира окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.

„Като цяло според мен трябва да има по- рестриктивно законодателство за регистрацията, организацията и функционирането на тези домове, както и за осъществяване на контрол върху тях. Вярвам, че нашите препоръки ще бъдат взети предвид“.

От Окръжна прокуратура – Варна вече са изготвили предложение до министъра на труда и социалната политика за оптимизиране на правната уредба в областта на социалните услуги. Собственикът му Светослав Георгиев днес не коментира пожара, довел до смъртта на 4-ма души. В момента води дело и недоумява защо не му е подновен лиценза от Агенцията за качество на социалните услуги. Той твърди, че е изпълнил всички предписания.

За по-малко от година – това е втори пожар в дома за стари хора „Свети Георги “ във Варна.

По-рано през миналата година там се случи и убийство – след скандал между двама от живеещите в дома, обобщава БНТ.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...