Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Без категория » Първата дама Джил Байдън посети Украйна, там се срещна със съпругата на Зеленски
Без категория Важно Свят

Първата дама Джил Байдън посети Украйна, там се срещна със съпругата на Зеленски

Джил Байдън посети Украйна, където се срещна с украинската първа дама Олена Зеленска. Тя успя да посети и местно училище.

„Исках да дойда точно в Деня на майката. Мисля, че е важно да покажа на украинския народ, че тази война трябва да спре. Агресията е жестока, народът ни е с Украйна”, заяви Джил Байдън.

Това е първият път в който Зеленска се появява публично от 24 февруари насам. Именно това е датата на началото на руската инвазия.Посещението не е било обявено предварително поради съображения за сигурност. С идването си в Украйна първата дама на САЩ подари на съпругата на украинския президент Владимир Зеленски букет цветя.

Двете първи дами са комуникирали през последните няколко седмици, съобщава Белият дом.

„Първо бих искала да ви благодаря за смелата постъпка“, заяви Зеленска чрез преводач.

„Защото разбираме какво усилие е необходимо за първата дама на САЩ да дойде тук по време на война, когато военните действия се провеждат всеки ден, където въздушните сирени са ежедневие, дори и днес“, допълни украинската първа дама.

Зеленска и децата й са на сигурно място по време на войната.

„Всички усещаме вашата подкрепа и чувстваме лидерството на президента на САЩ. Но също така бихме искали да отбележим, че Денят на майката е много символичен ден за нас, радвам се, че и на този ден чувстваме подкрепата ви“, каза Зеленска.

Първите дами са посетили държавно училище в Ужгород, което се използва като временно жилище и подслон за 163 цивилни украинци, включително 47 деца. Те са отишли и при деца, които работят по арт проекти, за да зарадват своите майки. Децата са изработвали мечета от картон и тишу, които представляват символа на Закарпатска област. И двете жени жени са се включили в работилницата и са успели да изработят свои собствени мечки, използвайки хартия тишу с бяло и жълто.

Тайното посещение дошло дни след като Байдън посети украинските жени и деца в Словакия, обикаляйки граничния регион, където бежанците бягат от войната с Русия.

„Сърцата на американския народ са с майките на Украйна“, каза тя пред бежанците тогава.

Там тя срещна майка, която се е опитвала да обясни на децата си руската инвазия, вървейки по границата по дължината на веригата, за да обиколи палатковия град, който предлага хумантарна помощ.

На автогара в Кошице пък първата дама срещнала Виктория Куточа, бежанка и учител, която казала, че се опитва да обясни войната на трите си деца. До нея е била и седемгодишната й дъщеря Юли.

„Не мога да го обясня. Те идват по нашите земи, убиват ни, но ни лъжат, че по този начин ни защитават”, казала тогава Куточа на Джил Байдън.

Куточа споделила също и емоционалното си пътуване от разкъсаната от войни родина и допълнила, че съпругът й е останал в Украйна, където се е присъединил към битките.

„Как мога да обясня това на детето? Невъзможно е“, казала тя. „Опитвам се да ги пазя. Това е моята мисия.

По-голямата част от пристигащите бежанци преминават транзитно през Кошице и се придвижват към други страни или други словашки градове. Байдън посети и пропускателния пункт Vysne Nemecke на украинско-словашката граница, където бежанците получават основни услуги, преди да преминат към други центрове в Словакия. Хуманитарните организации също използват района за транспортиране на помощ в Украйна. Около 2000 души на ден преминават в района. Голяма част от този поток е ежедневният трансграничен трафик./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...