Quantcast
Майонеза Краси
Новини Пловдив » Важно » Според ООН броят на жертвите от руската агресия е силно занижен
Важно Свят

Според ООН броят на жертвите от руската агресия е силно занижен

Броят на загиналите в  Украйна цивилни надхвърля с хиляди докладваните официално данни, заяви ръководителят на мисията на ООН за наблюдение на човешките права в страната, цитиран от Ройтерс.

Екипът на ООН, който има 55 наблюдатели в Украйна, заяви, че по-голямата част от смъртните случаи се дължат на експлозивни оръжия с голям радиус на действие, като ракети и въздушни удари.

“Работим по оценки, но всичко, което мога да кажа засега е, че е с хиляди повече от числата, които сме ви дали до момента”, заяви Матилда Богнер на пресконференция в Женева в отговор на въпрос за общия брой на жертвите и ранените. “Голямата черна дупка всъщност е Мариупол, където за нас беше трудно да получим пълна и изцяло потвърдена информация”, добави тя.

Градът стана сцена на най-тежките боеве от началото на войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Москва отрича да напада цивилни и определя нашествието си в съседната страна като “специална военна операция” за разоръжаване и “денацификация” на Украйна. Киев и Западът определят това като фалшив претекст за водене на непровокирана агресивна война.

Богнер посети Украйна миналата седмица, включително райони, които по-рано бяха окупирани от руски сили. Нейният екип съобщи за над 300 неправомерни убийства, извършени в населени места на север от Киев, включително Буча. Очаква се този брой да нарасне.

Представителката на ООН изрази загриженост, че и двете страни използват училища за военни бази, като в някои случаи разполагат в тях тежка техника. Нейният екип разследва и това, което тя определи като “достоверни сведения” за изтезания, тормоз и екзекуции, извършени от украински сили срещу руските нашественически сили и съюзените с тях въоръжени групи. Много повече подобни обвинения са предявени срещу руски сили, но “ние документираме и нарушения, извършени от украински сили”, подчерта тя./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...