Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Проф. Минасян: Протестите на превозвачите нямат пазарна логика
Бизнес България Важно Транспорт

Проф. Минасян: Протестите на превозвачите нямат пазарна логика

„Протестите на превозвачите за помощи от държавния бюджет са абсолютно неприемливи, въобще не съответстват на никаква здрава пазарна логика, но те са следствие от неправомерни действия на правителството, което се увлече да подпомага различни слоеве от населението и на икономиката, кога оправдано, кога – не. Правителството трябва да подпомага бедстващи слоеве в населението, но в никакъв случай не и да подпомага производства, най-вече като им предоставя парични помощи, каквито сега искат превозвачите“.

Това каза пред БНР макроикономистът проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт към БАН.

„Те биха могли да увеличат цената на услугата, но не го правят, защото не са сигурни дали търсенето на тяхната продукция няма да пострада. Те трябва да намерят начини, за да преодолеят тези трудности. Единственият начин е да повишат ефективността от своята дейност. Те преценяват, че това ще е много трудно и много по-удобно и лесно е директно да получат финансова подкрепа от правителството. Защо гражданите да дават субсидия и на превозвачите?“, коментира той.

По думите на проф. Минасян „сигналите, които идват от висшите сфери на властта, оказват силно въздействие върху поведението на хората и върху избора на едно или друго решение:

„Това, което говорят и правят управляващите, въздейства на потребителите и на икономическите агенти. Твърде често тези въздействия не са адекватни. Тук визирам най-вече протестите на превозвачите за финансови помощи от държавата“, каза Минасян.

Той посочи, че производителите в една пазарна икономика трябва да предвиждат промени и да предприемат свои собствени решения, а не да чакат финансова подкрепа:

„Адаптацията е задължително условие в една капиталистическа икономика, която е възможно най-прогресивното, което човечеството е измислило“.

Според макроикономиста инфлацията в България е редно да бъде по-висока от тази в еврозоната, защото ценовото равнище у нас е прекалено по-ниско.

„Ако инфлацията в еврозоната е от порядъка на около 8-9% на годишна основа, у нас ще бъде с 3-5 процентни пункта по-висока, което означава, че инфлацията в България ще бъде от порядъка на около 13-15%. Това не е, което президентът Румен Радев нарича чудовищна инфлация“, смята професорът.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...