Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Градът » Дни на отворените врати в Неонатологията в УМБАЛ-Пловдив на 15 май
Градът Здраве Пловдив

Дни на отворените врати в Неонатологията в УМБАЛ-Пловдив на 15 май

Отделението по Неонатология в УМБАЛ „Пловдив“ се включва в кампанията Дни на отворените врати по повод предстоящия Световен ден на кенгуру-грижите – 15 май, за да могат малките герои да почувстват спасителните прегръдки на своите родители.

Пандемията от COVID-19 през последните две години оказа негативно влияние върху качеството на грижата за най-малките и болни бебета във всички части на света, застрашавайки практикуването на доказали се във времето животоспасяващи методи, каквато е кенгуру-грижата (контакт кожа-до-кожа).

Тази година, нека отново върнем възможността за спасителна прегръдка на недоносените бебета от техните родители! За това призоваха от фондация “Нашите недоносени деца”, по чиято инициатива се отбелязва Денят на кенгуру грижата.

„Въпреки трудните обстоятелства, не бяхме спрели напълно прилагането на метода „кожа до кожа“, защото ползите от него са много големи за бебенцата, но с отмяната на епидемичната обстановка у нас от 1 април достъпът на родителите до техните деца значително се подобри, каза началникът на Неонатология д-р Диана Аргирова. – Практиката доказва терапевтичните ползи от т.н. спасителна прегръдка за бебето, особено когато е преждевременно родено. Но методът е полезен и за доносените деца.“

Кенгуру-грижите (контакт кожа-до-кожа) на недоносените деца с техните родители, особено с майка им, е единственото безболезнено докосване за тези бебета. Затова семействата са партньори на медицинския екип в грижите за бебето.

Кенгуру грижата се прилага за първи път в Богота, Колумбия през 1978 г. по идея на д-р Едгар Рей Санабрия. Причината е липса на оборудване, кувьози и леглова база. Така лекарите решават да използват за спасяване на недоносените това, което е най-близо и лесно, а същевременно предлага възможно най-добрите условия – а именно, майчините обятия. Кенгуру грижата се нарича още “утроба извън тялото”.

Многобройни проучвания в продължение на повече от две десетилетия са показали, че това, което сега е известно като кенгуру-грижа, е най-доброто дори за доносените деца, но за недоносените важи с пълна сила. Когато са отделени от майките си, жизнените показатели на бебетата показват, че са в опасност (дишане, сърдечна честота, температура, нива на хормоните и др. не са стабилни), но когато са с майките си, бебетата започват да нормализират показателите си.

Все повече родители споделят с нас, че и след изписването кенгуру грижите единствено успокояват малчуганите и те непрекъснато ги прилагат, посочи д-р Аргирова.

В навечерието на Световния ден на кенгуру-грижите фондация “Нашите недоносени деца” депозира в Министерство на здравеопазването писмо. В него аргументира необходимостта от въвеждане на единен регламент за прилагане на семейно-ориентиран подход на грижа и практикуване на метода кожа-до-кожа, който да бъде в подкрепа на медицинските специалисти, полагащи грижи за децата, възстановяващи се в неонатологичните отделения.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...