Quantcast
Майонеза Краси
Новини Пловдив » Важно » Фон дер Лайен: Русия е най-пряката заплаха за световния ред
Важно Войната в Украйна Свят

Фон дер Лайен: Русия е най-пряката заплаха за световния ред

„Русия е най-пряката заплаха за световния ред, поради нашествието си в Украйна“, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес. „Русия днес е най-пряката заплаха за световния ред, с варварската си война срещу Украйна и притеснителния си пакт с Китай“, заяви Фон дер Лайен в Токио на пресконференция след среща с японския премиер Фумио Кишида и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Двамата европейски представители са в Токио за годишен кръг от преговори Япония-ЕС, този път на фона на руско-украинския конфликт и на фона на нарастващата загриженост в Азия относно военните амбиции на Китай, припомня АФП. „Нашествието на Русия в Украйна засяга не само Европа, но разтърсва и основите на международния ред, включително и в Азия. Това не трябва да се толерира“, подчерта Кишида, чието правителство се присъедини към западните санкции срещу Москва, включително в сферите на финансите и енергетиката.

На дневен ред на преговорите беше и все по-силната позиция на Пекин. „Нашето сътрудничество в Украйна е от съществено значение за Европа, но също така е важно и сътрудничеството в Индийско-тихоокеанския регион. Искаме също така да задълбочим консултациите относно все по-настъпателния Китай“, заяви Мишел. Той призова Пекин да защитава многостранната международна система, от която се е възползвал, за да развие своята страна.

Фон дер Лайен съобщи, че ЕС и Япония стартират цифрово партньорство, което ще се фокусира върху конкурентоспособността и сигурността в тази сфера. И двете страни ще работят за „диверсификация и укрепване“ на своите вериги за доставки, добави тя.

„Това е важно, защото има материали и технологии, които са станали от съществено значение за нашата икономика и ежедневния ни живот, като полупроводниците например. Трябва да можем да разчитаме на надеждни вериги за доставки“, подчерта председателката на ЕК.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...