Quantcast
Майонеза Краси
Новини Пловдив » Градът » Два дни над 240 вина и гурме храна впечатляват пловдивчани и гости на града
Градът Гурме Пловдив

Два дни над 240 вина и гурме храна впечатляват пловдивчани и гости на града

„Приемете специални поздравления от министъра на туризма Христо Проданов за възрожденския дух, с който за 8-и път организирате дефиле „Вино и гурме“ в Пловдив.“ С тези думи се обърна на откриването неговата заместничка проф. Мариела Модева към съорганизаторите на фестивала – проф. д-р Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии, и Любозар Фратев, председател на Съвета по туризъм в Пловдив.

Тя подчерта значимостта на университета, който вече близо 70 години подготвя кадрите, които превръщат Пловдив в привлекателна дестинация през 4-те сезона на годината и постоянно предлагат нови преживявания на туристите.

„Осмото издание на фестивала отбеляза рекорден брой участници – 67, а любителите на виното и вкусната храна имат възможност да се докоснат до повече от 240 вида вина и гурме вкуса. И тъй като дефилето се организира на 14 и 15 май, което съвпада и с Европейската нощ на музеите, ще могат да посетят и изложбените зали и галерии в Пловдив, които ще бъдат отворени до късно вечерта“, заяви Фратев.

Зам.-кметът Пламен Панов припомни, че Пловдив е 4-ата най-добра европейска дестинация за туризъм и признанието за „Най-добри винени дестинации в Европа“, което е благодарение на партньорството между общината със Съвета по туризъм и провеждането на двата фестивала „Дефиле на младото вино“ и „Вино и гурме“.

Проф. Моллов пожела на всички приятно прекарване в дните на дефилето, както и да се насладят на питиетата и вкусните храни. Студенти от УХТ и тази година помагат за отличното протичане на събитието.

Старт на събитието дадоха още председателят на Общинския съвет Александър Държиков, Илин Димитров, председател на Комисията по туризъм в Народното събрание, доц. д-р Елена Кантарева-Дечева, и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“ и лидерът на най-новата политическа формация „Български Възход“ Стефан Янев, който бе специален гост на ректора на УХТ.

„Фестивалът е изключително добре организиран и затова е зареден с толкова много положителни емоции за хиляди български и чужди туристи“, заяви Янев по време на обиколката из емблематичните къщи на Стария град. На много места той беше спиран от малки и големи, които се снимаха с него за спомен.

Генералът сподели, че пие вино като ценител, предпочитаният му сорт е Мерло от региона на Тракийската низина. Но си тръгна от фестивала с бутилка бяло вино „Врачанка теменуга“ от сорт Врачански мискет, производство на изба „Ноя“ в с. Орешак, Троянско. Винарната бе класирана на първо място и в конкурса „Най-умело съчетание между вино и храна“, където нейни питиета бяха поднесени с продукти на Фермерска мандра в с. Строево.

Още

Ограничават колите в Стария град за откриването на „Вино и гурме“
УХТ бе домакин на конкурса „Най-умело съчетание между вино и храна“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...