Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » БСП: Пенсиите скачат с 21%, искаме да отпадне ДДС за хляба и таван на цената на газа
България Важно Политика

БСП: Пенсиите скачат с 21%, искаме да отпадне ДДС за хляба и таван на цената на газа

Георги Свиленски

БСП обещават пенсиите да скочат с 21% и да поискат отпадане на ДДС за хляба и таван на цената на газа.

От 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 21%. Коалиционните партньори са съгласни от 1 октомври да се случи преизчисляването на пенсиите към средноосигурителен доход 2021 година.

Всяко едно семейство в следващите месеци ще получи допълнително данъчно облекчение от 50 лева за всяко дете, за повече от едно – около 1100 лева на година. Има съгласие и за отпадане на тавана на пенсиите – той да стане 3400 лева. Ще продължим да настояваме минималната работна заплата да се увеличи от 1 юли на 760 лева.

Това заяви председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски на пресконференция в централата на „Позитано“ преди днешния коалиционен съвет.

Ще продължим да настояваме и за необлагаемия минимум. Това предложение, не намира широка подкрепа в коалицията, но БСП ще го отстоява в предстоящите преговори, каза още Свиленски. Безплатните детски градини продължават да действат като мярка, тя ще продължава и в следващите години, допълни той.

„Ще разпишем още тази седмица необходимите законодателни инициативи, за да може да бъде компенсиран бизнесът“, поясни Свиленски.

БСП ще настоява за намаляването на ДДС в малката потребителска кошница. Ще настояваме за 0% ставка за хляб и хлебни изделия, заяви Свиленски, уточнявайки, че тази идея не среща подкрепа сред коалиционните партньори, съобщи БГНЕС.

Борислав Гуцанов добави, че БСП настоява за таван на цената на газа на сегашните равнища и водене на преговори, включително с „Газпром“. Най-вероятно още следващата седмица ще бъде вкаран закона за свърхпечалбите освен на производителите, така и на търговците на електроенергия.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...