Новини от Пловдив » Важно » Румен Радев ще проведе срещи в Хамбург
Важно Свят

Румен Радев ще проведе срещи в Хамбург

Президентът Румен Радев ще посети днес Хамбург – втория по големина град в Германия, в края на тридневната си визита в страната.

Планирани са посещение в „Аурубис“ (Aurubis AG), среща с проф. Норберт Ауст – председател на Търговската камара на Германия, базирана в Хамбург, както и с премиера на федерална провинция Хамбург и кмет на града Петер Ченчер.

Президентът ще посети българската църква в Хамбург и ще се срещне с българската общност в града.

Водещият световен доставчик на цветни метали и един от най-големите преработватели на мед в света „Аурубис“ е водещ икономически играч и в България с меднодобивния си завод в Пирдоп.

Очаква се да бъдат обсъдени енергийният преход и алтернативните енергийни източници в производството като водорода, който може да замести въглищата, суровия петрол и природния газ. „Аурубис“ си е поставила за цел да постигне въглеродна неутралност най-късно до 2050 г. В делегацията са включени и водещи учени и представители на индустрията в България, които от десетилетия работят по внедряването на водорода.

Сред очакваните теми на разговор с Петер Ченчер са традиционно добрите връзки между България и провинция Хамбург в икономиката, политиката, обществения живот и културата. През последните години стокообменът между България и Хамбург има значителен растеж. Вносът от България за Хамбург за 2021 г. достигна 824,8 млн. евро, а износът от Хамбург за България за 2021 г. – 44,4 млн. евро.

Съществуват възможности за сътрудничество в сферата на възобновяемите източници на енергия, в частност технологии за производство, транспорт и употреба на „зелен“ водород на фона на плановете на Германия да внася около 60-70 процента от „зеления“ водород, от който ще има нужда.

Към момента се работи по изграждане на партньорство между Университета за приложни науки в Хамбург и Тракийски университет – Стара Загора за сътрудничеството в сферата на добива и употребата на „зелен“ водород. Също така се работи за реализация на пилотен проект на територията на България, който да валидира възможността за понижаване на въглеродния диоксид чрез употребата на „зелен“ водород при горивните процеси.

Българската общност в Хамбург наброява над 10 000 души, а заедно със съседните северни провинции Бремен, Долна Саксония и Шлезвиг-Холщайн те са близо 30 000 души. Църквата „Св. св. Кирил и Методий“ на българската общност в Хамбург е втората на Българската православна църква след тази в Берлин. Тя е осветена на 11 май 2019 г. от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

Президентът Радев ще посети храма и ще разговаря с представители на сънародниците ни в северногерманския град.

В Хамбург България е представена чрез почетен консул – позиция, която от 1993 г. се заема от проф. д-р Герд-Винанд Имайер. Държавният глава ще връчи Почетния знак на президента на проф. д-р Имайер за особено големите му заслуги за активизиране на политическия и икономически диалог и връзки между България и Германия.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...