Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Да приключим проблема с РСМ и да разберем най-после: Quod licet Iovi, non licet bovi
Балкани България Важно Диагнозите на д-р Харсъзов Мнения РСМ Свят

Да приключим проблема с РСМ и да разберем най-после: Quod licet Iovi, non licet bovi

  • Цял свят няма никога да признае на нас това, което призна на гърците

 

Д-р Йордан ХАРСЪЗОВ, специален коментатор „По изборите“ и след това за ПловдивПрес


Има една такава доста популярна римска поговорка: „Quod licet Iovi, non licet bovi.“ Или: „Това, което е позволено на Юпитер, не е позволено на вола.“

Няма нужда да изпадаме в излишни тълкувания, тя си е съвсем ясна. И е напълно относима към това което се случва с родината ни и Северна Македония вече повече от година.

Както всички знаем,

ние все още упорстваме да ги пуснем в ЕС

и сме обявили вето, нещо което по принцип можем според правилника. Но защо ли никой освен нас не разбира и дори не се опитва да разбере причините, заради които сме го направили.

В резултат на което ние сме едни международни хулигани, които спират горките северномакедонци пред европейската им перспектива.

Нещо като лошите от „Аватар“,

които пречат на сините опашати същества да си живеят живота.

Защо се случва така? Та нали съвсем доскоро все още наричаните македонци имаха с гърците много по-сериозни и уж неразрешими проблеми. При това те продължиха с десетилетия.

През цялото това време Гърция упорито отказваше да признае тогава наричаната БЮРМ (Бивша Югославска Република Македония)и й викаше Скопие.

По хотелите из цяла Атина висяха плакати с надписи:

„Маcedonia means Greece!“

В самата Македония или който както я е наричал тогава, също негодуваха срещу това отношение на гърците към тях, особено за изкъртените номера с абривиатура MK на техните автомобили по гръцките курорти.

Но въпреки това Гърция през цялото време беше предпочитан търговски партньор и им изкупуваше на едро заводите и мините. А на пишещия тези редове веднъж бе зададен въпросът: „Ти грък ли си?“ само защото си беше позволил да изпие няколко ракии в ресторант със съответните салати. Някак си не предполагаха, че един бугарин-татарин може да си позволи да плати прилична сметка, трябва да е грък значи.

И, за съжаление това не е само в страната, която вече наричаме Република Северна Македония. Това е основната причина за огромния натиск, който ни оказва не само ЕС, но и САЩ.

Той, разбира се,

не е заради някаква неочаквана и необяснима любов към македонците

и тавчето гравчето, да речем. Просто в момент, в който геополитическите конфликти се изострят дотам да се говори дори за трета световна война, на западния свят не му трябва втора Сърбия на Балканите.

Но и съзнанието на обикновените хора също няма как да спечелим. И най-простият американец, който е уверен, че на юг от техния център на света живеят „малки миризливи пичове с големи шапки“, на север „едни извратеняци“, в Европа комунисти, а в Азия дракони, като чуе Гърция, ще му светне за древна Атина, а ако му кажат за Македония или Александър Велики, първосигнално пак за това ще помисли.

За България и Гоце Делчев пък едва ли и някой от техните академици би се сетил.

Нито той, нито някой от чиновниците от Европейския съоз не биха проявили и елементарен интерес

поне да научат от нашата гледна точка за какво иде реч. Както виждаме, не се и опитват, дори от куртоазия.

За тях това е нещо безпредметно и скучно, а България е за пореден път просто един проблем, страна, която не си знае мястото, заяжда се с по-малката си съседка и усложнява нещата без причина.

Разбира се, яд ги е, че ги поставяме в кофти ситуация. На тях много им се иска да ни скръцнат със зъби, да ни накажат, да ни заповядат, но няма как.

Защото ако го направят, то ще означава да признаят, че една от най-ревниво пазените от Европейския съоз тайни, всъщност е истина – а тя е, че в него има по-важни и по-маловажни страни. Или както Германия и Франция вече се изпуснаха „Европа на две скорости“, но после несръчно и с неохота го замазаха. Определено ние не сме в първата скоростна лодка. Допусне ли се подобен прецедент,

той би бил по-разрушителен от Брекзит

за Съюза и затова им се налага да търпят (според тях) капризите ни.

Северномакедонците може да са със сбръркано национално самоопределение, ама иначе никак не са глупави и очакват това. Те много добре разбират, че са в по-добрата позиция от нас и просто трябва да поизчакат още малко, без при това да им се налага да ни пускат някакъв гювеч.

Как бихте коментирали посрещането на Кирил Петков в Битоля и плакатите, с които го посрещнаха?

Това, според вас случайно е било, а властите са били изненадани? Или пък постоянните изявления на техни политици как някой от нашите уж бил казал, че ще внигнем ветото до месец, пък после въпросният нека се скъса да обяснява, че нищо такова не е казвал.

Всъщност с това те ни намекват, дори натякват безочливо, че нищо не зависи от нас и, че много добре го знаят. И че малка и незначителна държава като нашата неизбежно ще клекне пред такъв натиск, а на тях не им пречи да почакат още малко.

Вече дори не се правят, че им пука, поне да поддържат някакъв съспенс.

Знаят, че нашият премиер с голям кеф ще вдигне ветото и още на следващия ден ще им занесе в Скопие мощите на Гоце Делчев, ако комунистите вече не го бяха направили.

Той обаче съзнава, че една огромна част от българите, които са бедни, прости, политически неграмотни, но за сметка на това силно озлобени, ще скочат срещу него със същия бяс, с който в момента защитават Путин и диващините му в Украйна.

Бузскрупулните персонажи от целия политически спектър

също ще му се нахвърлят веднага като хиени на ранена антилопа.

Така че всъщност проблемът май е най -вече негов. Северномакедонците са рахат, защото вече знаят, че е необратимо. Европейските чиновници естествено също го знаят, и навярно вървят все пак някакви уговорки как да го направим по-малко болезнено и унизително.

А то истински унизително ще стане след 2-3 години, когато и Северна Македония като еврочленка ще ни задмине по жизнен стандарт. У нас най-вероятно ще си управляват същите и ще крадат, както си знаят.

Но при всички случаи с тази сага вече трябва да се приключи. Да влизат в Евросъюза, пък след това в учебниците им ако искат да пишат, че сме канибали.

А може от толерантния и цивилизован брюкселски въздух за им паднат балканските капаци и изведнъж да станат по-просветени, цивилизовани и некорумпирани европейски граждани?

За съжаление обаче това не винаги сработва. Виж България.

 

 

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...